Efectele ridicării stării de alertă în România. Ce se va întâmpla dacă autoritățile vor lua această decizie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 24 nov 2022, 08:05

Starea de alertă ar putea fi ridicată în România 

Sursa: unsplash

Autoritățile au adus în discuție de mai multe ori posibilitatea de a ridica starea de alertă în România, dacă situația epidemiologică o va permite. Care vor fi efectele acestei măsuri?

După ce a fost ridicată starea de urgență în România, autoritățile au instituit starea de alertă, aceasta fiind prelungită la finalul fiecărei luni pentru alte 30 de zile. Acum, în contextul scăderii numărului de cazuri noi de coronavirus, autoritățile iau în calcul ridicarea stării de alertă în România. Ce se va întâmpla dacă această decizie va fi luată.

Coronavirus România. Care vor fi efectele ridicării stării de alertă în România?

Ridicarea stării de alertă în România este o măsură care ar putea fi luată de autorități în viitorul apropiat, dacă numărul de infectări cu coronavirus va continua să scadă, iar situația din spitale va fi sub control, în special în ceea ce privește numărul pacienților aflați la ATI.

Principalele efecte ale ridicării stării de alertă vor avea legătură cu restricțiile impuse până în prezent în contextul pandemiei de coronavirus.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că după ridicarea stării de alertă în România, masca de protecție nu va mai fi o obligație, iar restricțiile vor dispărea. Cu toate acestea, ministrul Sănătății a subliniat că măsurile ar trebui respectate chiar dacă ele vor fi doar niște recomandări.

„Ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor. Masca nu este neapărat o restricție, este o metodă de protecție.

Și chiar dacă ea, din punctul de vedere al obligativității, va dispărea, sigur că în interior, în spații aglomerate, cel puțin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măștii. Fără să fie o obligație, dar cred că respectul față de ceilalți și față de propria persoană, până la urmă, cred că este important atunci când utilizăm masca”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Astfel, după ridicarea stării de alertă în România vor dispărea restricțiile, ceea ce înseamnă că românii se vor putea întoarce la viața obișnuită. Mai exact, evenimentele vor putea fi organizate fără restricții, restaurantele, sălile de fitness sau de spectacole nu vor mai fi nevoite să funcționeze respectând un anumit număr de persoane, iar masca de protecție nu va mai fi obligatorie.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Alexandru Rafila a dat cea mai bună veste! Ce se întâmplă cu restricțiile de Paște

Când ar putea fi ridicată starea de alertă în România? 

Autoritățile au menționat că starea de alertă ar putea fi ridicată în perioada imediat următoare, mai ales dacă situația infectărilor cu COVID-19 va arăta o scădere a cazurilor noi.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că autoritățile poartă discuții pentru a vedea dacă mai este sau nu nevoie de prelungirea stării de alertă în România, în contextul în care aceasta expiră la începutul lunii martie. 

„Având în vedere evoluţia situaţiei pandemice, am discutat şi am spus public că urmează să desfăşurăm o analiză după data de 15 februarie la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al celorlalte instituţii implicate în gestionarea crizei pandemice. Au avut loc aceste evaluări. Este foarte clar că, în momentul de faţă, în ceea ce priveşte valul cinci, am intrat pe o linie descendentă şi am discutat cu domnul ministru Rafila, urmând ca, în perioada imediat următoare, ţinând cont de faptul că la începutul lunii martie urmează să îşi înceteze efectele hotărârea de guvern, să avem o analiză cât se poate de concretă şi să venim cu măsuri care să se preteze la nivelul situaţiei concrete”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit stirileprotv.ro.

Citeste si: Când revine România la normalitate? Alexandru Rafila a anunțat când s-ar putea ridica restricțiile

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.