Egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei și modificarea stagiului de cotizare la fiecare 3 ani. Lista schimbărilor la noua lege a pensiilor, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2024

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 nov 2023, 11:29

Guvernul condus de Marcel Ciolacu ar putea adopta proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Sursa: pexels.com

Noua lege a pensiilor în România intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și aduce cu ea egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei.

Cu o dezbatere programată să aibă loc în ședința de guvern de joi, la ora 12:00, România se pregătește să asiste la posibila adoptare a Noii Legi a Pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au anunțat că această lege va deveni operațională începând cu septembrie 2024, aducând cu sine recalcularea tuturor pensiilor conform unei noi formule. Potrivit noii legi se ia în calcul egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei, dar și modificarea stagiului de cotizare la fiecare 3 ani. 

Joi are loc ședința de Guvern în care ar putea fi adoptată noua lege a pensiilor

Dacă totul merge conform planului, Guvernul condus de Marcel Ciolacu ar putea adopta proiectul de lege privind sistemul public de pensii chiar în ședința de joi de la ora 12:00. Aceasta vine în contextul unor declarații anterioare, conform cărora proiectul ar fi trebuit să fie aprobat în Guvern pe 9 noiembrie, urmând ca până la 20 noiembrie să parcurgă procesul legislativ în Parlament.

Ciolacu a cerut Guvernului să acorde o importanță deosebită pentru Noua Lege a Pensiilor

Guvernul Ciolacu pare să acorde o importanță deosebită adoptării rapide a Noii Legi a Pensiilor. Marcel Ciolacu a solicitat miniștrilor implicați să trateze cu prioritate acest demers pentru a asigura trecerea acestei legi prin guvern "în cel mai scurt timp.” Motivul invocat este legat de renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde eliminarea pragului de 9,5% din PIB cerut de Comisia Europeană depinde de adoptarea legii pensiilor până pe 20 noiembrie.

Ce conține noua lege a pensiilor?

Legea propune modificări semnificative în sistemul public de pensii, inclusiv o nouă formulă de calcul a pensiilor menită să elimine inechitățile din sistem. Totuși, aceasta a stârnit controverse considerabile în timpul perioadei scurte de dezbatere publică de doar 10 zile, desfășurată între 31 octombrie și 9 noiembrie.

Citește și: Cinci lucruri extrem de importante din noua lege a pensiilor pe care orice român trebuie să le cunoască

Se vrea egalizarea vârstei de pensionare între bărbați și femei 

Posibilitatea Scăderii Pensiilor: Guvernul a acceptat posibilitatea tăierii pensiilor din 2025, conform articolului 84 din proiectul de lege. Consiliul Fiscal va efectua o analiză anuală a bugetului total de pensii, iar Guvernul va ajusta anvelopa totală de pensii în funcție de această evaluare. Astfel, Consiliul Fiscal ar avea puteri decizionale în sistemul public de pensii.

Atac la Pilonul II de Pensii: O prevedere din proiectul legii ar putea duce la excluderea a peste un milion de persoane din contribuția la Pilonul II de Pensii. Schimbarea constă în înlocuirea termenului "sau" cu "și," determinând ca angajații Casei de Pensii să vireze la Pilonul II doar contribuțiile angajaților, nu și pe cele ale liber-profesioniștilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Egalizarea Vârstei de Pensionare: Se propune egalizarea vârstei standard de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și femei până în 2025.

Modificări la Stagiul de Cotizare: Stagiul de cotizare și vârsta standard de pensionare se vor modifica din 3 în 3 ani, în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Ce mai cuprinde agenda ședinței a Guvernului Cioloș?

Pe lângă aspectele controversate, agenda ședinței de guvern mai cuprinde și proiecte referitoare la redresarea și rezoluția instituțiilor de credit, modificări în domeniul asistenței sociale, și impunerea unui nivel minim global de impozitare pentru grupurile de întreprinderi multinaționale.

Mai exact, pe această agendă a ședinței se regăsește și proiectul de ordonanță pentru modificarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări şi plăți în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

De asemenea, tot pe ordinea de zi se mai regăsește și proiectul de lege care modifică legislaţia din domeniul asistenței sociale, în urma efectuării controalelor la toate centrelor rezidențiale destinate persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice şi copiilor. Acest proiect vine să modifice și să completeze unele acte normative în domeniul asistenței sociale şi Legea nr.78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România.

Tot pe lista de azi se regăsește și proiectul de lege privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni, de pe agendă, prevede transpunerea Directivei (UE) 2022/2523 a Consiliului din 14 decembrie 2022, fiind stabilite mai multe măsuri, între care instituirea impozitului suplimentar naţional.

Citește și: Punctul de pensie va crește la 2.032 lei de la 1 ianuarie 2024. Anunțul a fost făcut de Ministrul Muncii

Astfel, Noua Lege a Pensiilor este în centrul atenției, iar rapiditatea adoptării sale ar putea avea un impact semnificativ asupra viitorului sistemului de pensii din România. Rămâne de văzut cum vor reacționa factorii implicați și dacă aceasta va fi soluția așteptată pentru îmbunătățirea echității și sustenabilității în sistemul de pensii.

Sursă: gov.ro