Ei sunt angajaţii din România care vor primi 1.000 de lei în plus la salariu. Guvernul a aprobat modificările

Author: Laura Macovei
Actualizat: 06 aug 2023, 15:26

Ei sunt angajaţii din România care vor primi 1.000 de lei în plus la salariu. Guvernul a aprobat modificările

 
Sursa: PixaBay

Unii angajați din România vor beneficia de anumite sporuri, adăugate la salariul de bază. Despre ce este vorba și în ce vor consta?

Guvernul a aprobat noi modificări salariale  pentru acești bugetari. Tu te încadrezi în această categorie?

Anumiți bugetari vor avea parte de indemnizații suplimentare pentru zilele lucrate în week-end.

Cine sunt angajaţii din România care vor primi 1.000 de lei în plus la salariu

În urma unei ordonanțe ale Guvernului, au fost introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din domeniul sanitar.

Astfel, este vorba despre medicii și asistenții care lucrează în sistemul public și care vor primi bani în plus pentru weekend-urile lucrate, aici fiind vorba de vineri noapte, sâmbătă și duminică.

Citește și: Vești bune pentru acești români! Cine va beneficia de noi vouchere de la 1 ianuarie 2024

Măsura intră în vigoare începând cu 1 august și se aplică, prin urmare, personalului de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistență medicală.

Care sunt beneficiile angajaților din domeniul sanitar

Acești angajați vor beneficia de: 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

– „ 500 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;

– 1.000 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază;

– 500 de lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin două gărzi;

– 500 de lei pentru asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;

– 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a-c) ”, se arată în comunicat.

În urma măsurii, personalul medical care va lucra în weekend beneficiază și de alte avantaje, printre care vouchere de vacanță, iar limita de concedii de odihnă a crescut la 38 de zile lucrătoare.

Citește și: Anunț important pentru români! Se dau bani în locul zilelor de concediu de odihnă, însă cu o condiție. Iată care este aceasta!

„(1) Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcţie de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate.

(2) În termen de 12 luni de la data concedierii ca urmare a desfiinţării unităţii sanitare, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă ”.