Ei sunt cei care au dus drapelul României pe cei mai înalți munți. Cine sunt alpiniștii care au urcat la peste 8000 de metri altitudine

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 29 sep 2023, 05:35

Care sunt alpiniștii români care au reușit să urce la peste 8000 de metri altitudine.

Sursa: https://pixabay.com/

Care sunt alpiniștii români care au reușit să urce la peste 8000 de metri altitudine.

România se mândrește cu alpiniștii săi. Mai mulți alpiniști au reușit să urce la peste 8000 de metri altitudine. Cine sunt românii care au reușit să învingă munții?

Constantin Lăcătuș este primul român care a urcat pe Everest

Pe data de 17 mai, 1995, Constantin Lăcătușu, originar din Piatra Neamț, devenea, în mod oficial, primul alpinist român care a urcat pe cel mai înalt punct de pe Glob.

Fără șerpaș și, o bună parte din drum, fără oxigen.

Constantin Lăcătuș s-a născut pe data de 21 februarie 1961 la Piatra Neamț și a fost primul român care a cucerit vârful Everest (8.848m). A avut o înclinație deosebită pentru munte de mic copil.

 A avut privilegiul ca, urmând cursurile Facultății de Geologie din București (pe care a absolvit-o în anul 1986), să se afle tot mai aproape de visul său, acela de a ajunge treptat și pe cele mai înalte vârfuri montane din lume.

Chemarea înălțimilor a fost și motivul pentru care s-a simțit atras către o disciplină sportivă care nu prea e la îndemâna tuturor, adică alpinismul la cele mai înalte cote posibile.

Citește și: Cum să eviți accidentările la sporturile de iarnă, potrivit experților

Constantin Lăcătuș a participat, între anii 1990-1991, la prima ieșire în afara granițelor țării, în Caucaz, unde realizează două premiere.

Ticu este unul dintre alpiniștii care au recuperat startul întârziat al romanilor spre Himalaya. Un an mai târziu, in 1992, urca Broad Peak (8.047 metri), primul optmiar cucerit de un roman.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În anul 1993 a reușit să urce pe vârful Elbrusul, având 5.642 m, iar următorul său traseu a fost către muntele Everest, unde a urmat un traseu în premieră mondială (prin Tibet, pe fata nord-estica), reușind să ajungă până la 8.100 m. A fost nevoit să abandoneze traseul pentru că a intervenit în salvarea unui alpinist Canadian precizând că: "Viața unui om este mai presus decât orice munte, decât orice performanță.

Fără această solidaritate nu ar mai exista nimic, iar eu aș abandona definitiv escaladele".

Astfel că în anul 1995, reușește să își îndeplinească visul și să ajungă pe vârful Everest, la 8.848 de metri.

Ce alți alpiniști români au urcat pe munte la peste 8000 de metri

România nu s-a oprit aici. Prin ambiția altor alpiniști, țara noastră, a început să învingă teama de înălțimi.

Astfel că Horia Colibășanu, are în propriul palmares ascensiuni de succes pe 8 dintre cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume. Munți pe care i-a urcat – spre deosebire de alți alpiniști – fără oxigen îmbuteliat și fără ajutorul șerpașilor: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m). De asemenea este singurul român care a cucerit vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri, din Top 5 munți mortali ai lumii.

Citește și: Care sunt cei mai înalți munți din lume. Top 10 vârfuri muntoase

Otilia Ciotău este prima femeia din România care a reușit să escaladeze muntele Everest. Astfel că, pe 23 mai 2019, la ora 6.50 dimineața, pe ruta nordică, dinspre Tibet, cu oxigen suplimentar și însoțită de un Sherpa, Otilia a atins cel mai înalt vârf din lume, de 8.848m.

Sursă: shtiu.ro