Ei sunt elevii care nu merg luni la școală! Cursurile au fost suspendate din cauza ninsorii și viscolului puternic

Author: Diana Bostan
Actualizat: 26 aug 2024, 00:50

Școlile din trei județe au fost închise

Sursa: Pexels.com

Viscolul și zăpada au pus stăpânire pe unele regiuni din țară. Elevii din mai multe județe nu vor merge luni la școală.

Vremea le dă bătăi de cap drumarilor din România. Autoritățile din județele Brăila, Tulcea și Galați au fost prinse pe picior greșit, iar în urma căderilor masive de zăpadă elevii nu vor merge luni la școală.

Cursurile au fost suspendate în județele Brăila, Tulcea și Galați

Luni, elevii din Brăila, Tulcea și Galați, trei dintre județele puternic afectate de codul roșu de viscol și ninsori abundente, nu vor participa la cursuri școlare. Decizia a fost anunțată, în urmă cu puțin timp, de către Inspectoratele Școlare Județene din Brăila, Tulcea și Galați.

Citește și: Vin primele ninsori în Capitală! Temperaturi de iarnă în acest weekend, în România

  „Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în data de 27.11.2023, în județul Brăila, inclusiv municipiul, se vor suspenda cursurile unităților de învățământ în format fizic iar acolo unde există posibilitatea, se vor desfășura în format online”, a scris Adin Boboc, subprefectul județului Brăila, pe Facebook.

Școli închise luni
[Sursa: Arhivă]

Prefectura Călărași a comunicat că, în urma avertizărilor meteorologice, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Călărași a decis suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ din județul Călărași.

”Având în vedere faptul că județul Galați se află sub avertizare de cod Roșu până la ora 16:00, prefectul județului Galați, domnul Claudiu – Sorin Gavril, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. În cadrul ședinței CJSU s-a stabilit ca în data de 27 noiembrie 2023 să fie suspendate cursurile în toate unitățile de învățământ din județul Galați. Orele vor fi recuperate în funcție de cum va stabili Inspectoratul Școlar Județean Galați”, au transmis autoritățile din Galați.

Codul roșu a fost prelungit până la ora 16:00

Măsuri similare ar putea fi implementate și în alte județe afectate de viscol și ninsori.

Codul roșu de condiții meteorologice severe este în vigoare pentru județele Constanța, Tulcea, Brăila și Galați până duminică, la ora 16.00. După această perioadă, se va institui un cod galben pentru intensificări ale vântului și temporar zăpadă viscolită, valabil de duminică seara până luni dimineața.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

Citește și: Meteorologii, anunț de ultimă oră despre iarna 2023-2024! Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România?

Codul roșu de vreme rea face ravagii în mai multe județe din țară, iar circulația trenurilor a fost și ea afectată. La ora 11:00 duminică, șapte trenuri au întârzieri variind între 10 și 240 de minute la sosirea în Gara de Nord din București. Trenul cu cea mai mare întârziere, de 240 de minute, este cel plecat din Constanța, potrivit informațiilor furnizate de observatornews.ro.

Iarna și-a făcut simțită prezența cu intensitate în România. Codul roșu de viscol este în vigoare în județele Constanța, Galați, Brăila și Tulcea, unde toate drumurile au fost închise, inclusiv Autostrada 2. În zonele în care nu este instituit codul roșu, există avertizări de cod portocaliu sau galben pe scară largă. Mii de oameni se află în nevoie de asistență, cu numeroase mașini blocate în troiene și sute de locuințe fără apă și electricitate. Vântul suflă cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră, dispersând zăpada.

Prim-ministrul a solicitat convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor în ziua de duminică, cu scopul de a pregăti măsuri de intervenție în eventualitatea în care situația o impune, ținând cont de avertizările meteorologice primite de la specialiști.

"Ne asigurăm că indiferent de starea vremii, de ninsori sau de viscol, nu vor fi probleme legate de utilizarea infrastructurii de transport și de aprovizionarea cu energie pentru cetățeni, spitale, școli, obiective sociale. Autoritățile trebuie să fie pregătite să intervină în orice moment, dacă situația o cere, pentru sprijinirea populației afectate și a comunităților locale. Ministerul Afacerilor Interne va fi permanent în legătură cu prefecturile pentru a se asigura că la nivel local există capacitatea de intervenție rapidă", a declarat Marcel Ciolacu.