Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii din România vor fi martorii unei importante recalculări a pensiilor, conform anunțului făcut de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Această ajustare, așteptată cu nerăbdare de peste 3 milioane de pensionari, aduce schimbări notabile în sistemul de pensii.
Schimbări majore pentru pensionarii din România
Potrivit RomâniaTV.net, printre cele mai importante modificări se numără introducerea unui principiu nou, cel al „stabilității contribuției”, care va ajusta pensiile în funcție de numărul de puncte obținute pentru vechimea în muncă. De asemenea, pensionarii care au contribuit peste 25 de ani la sistemul public vor beneficia de un număr suplimentar de puncte, în semn de apreciere pentru stabilitatea lor în câmpul muncii.
Citește și: Începe livrarea deciziilor de recalculare a pensiilor: Unele pensii vor fi majorate și cu 2.000 de lei
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
Una dintre cele mai semnificative modificări este legată de pensiile speciale primite de judecătorii și procurorii. Aceștia, care în prezent au o pensie medie de aproximativ 21.000 lei pe lună, vor primi un bonus de 15.000 lei lunar, în afară de partea contributivă de 6.000 lei, notează sursa menționată anterior.
Pensionarii în cauză vor beneficia și de o reducere a stagiului de cotizare
Potrivit RomâniaTV.net,
acest bonus este oferit de stat și face parte din recalcularea pensiilor ce va începe pe 1 septembrie 2024. Astfel, acești pensionari vor beneficia și de o reducere a stagiului de cotizare cu 5 ani, în comparație cu normele anterioare.De asemenea, Poșta Română va începe să trimită adeverințele cu noile valori ale pensiilor începând cu 15 august 2024, iar procesul de livrare se va încheia pe 31 august 2024.
În 2024, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei, comparativ cu valoarea de 1.785 lei din anul precedent. Această majorare se bazează pe rata medie anuală a inflației și pe creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.