Ei sunt pensionarii care vor beneficia de un bonus lunar în valoare de 15.000 de lei. Ce se întâmplă cu stagiul de cotizare după marea recalculare

Autor: Diana Bostan

Schimbări majore pentru pensionarii din România.

Sursa: Pexels

Casa Națională de Pensii a anunțat faptul că unii pensionari vor beneficia de un bonus lunar de 15.000 lei și de reducerea stagiului de cotizare cu 5 ani.

Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii din România vor fi martorii unei importante recalculări a pensiilor, conform anunțului făcut de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Această ajustare, așteptată cu nerăbdare de peste 3 milioane de pensionari, aduce schimbări notabile în sistemul de pensii.

Citește și: Pensionarii care primesc un bonus de 15.000 de lei în fiecare lună: Aceștia au muncit cu 5 ani mai puțin comparativ cu alți români

Schimbări majore pentru pensionarii din România

Potrivit RomâniaTV.net, printre cele mai importante modificări se numără introducerea unui principiu nou, cel al „stabilității contribuției”, care va ajusta pensiile în funcție de numărul de puncte obținute pentru vechimea în muncă. De asemenea, pensionarii care au contribuit peste 25 de ani la sistemul public vor beneficia de un număr suplimentar de puncte, în semn de apreciere pentru stabilitatea lor în câmpul muncii.

Citește și: Începe livrarea deciziilor de recalculare a pensiilor: Unele pensii vor fi majorate și cu 2.000 de lei

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Una dintre cele mai semnificative modificări este legată de pensiile speciale primite de judecătorii și procurorii. Aceștia, care în prezent au o pensie medie de aproximativ 21.000 lei pe lună, vor primi un bonus de 15.000 lei lunar, în afară de partea contributivă de 6.000 lei, notează sursa menționată anterior.

Pensionarii în cauză vor beneficia și de o reducere a stagiului de cotizare

Potrivit RomâniaTV.net,

acest bonus este oferit de stat și face parte din recalcularea pensiilor ce va începe pe 1 septembrie 2024. Astfel, acești pensionari vor beneficia și de o reducere a stagiului de cotizare cu 5 ani, în comparație cu normele anterioare.

Citește și: Când vor intra pensionarii din România în posesia noilor decizii de recalculare. Anunțul important făcut de Ministrul Muncii

De asemenea, Poșta Română va începe să trimită adeverințele cu noile valori ale pensiilor începând cu 15 august 2024, iar procesul de livrare se va încheia pe 31 august 2024.

Aceste documente vor detalia noile valori ale pensiilor recalculat și vor permite pensionarilor să vadă impactul noilor reglementări asupra veniturilor lor.

În 2024, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei, comparativ cu valoarea de 1.785 lei din anul precedent. Această majorare se bazează pe rata medie anuală a inflației și pe creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.