Ei sunt românii care vor plăti CASS mai mare din 2024. Veniturile independente vor fi impozitate suplimentar

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 aug 2024, 03:00

Ei sunt românii care vor plăti CASS mai mare din 2024

Sursa: Unsplash

Legea reformei fiscale prevede ca milioane de români să plătească taxe mai mari pe venituri începând din anul 2024.

 

CASS face referire la suma pe care românii o atribuie contribuției la sănătate, iar potrivit reformei fiscale recent publicate, milioane de români ce activează în domenii independente vor fi nevoiți să achite o sumă mai mare pentru sănătate.

Citește și: Noi măsuri economice intră în vigoare în noiembrie 2023. Deciziile au fost luate în ședința de Guvern

Ei sunt românii care vor plăti CASS mai mare din 2024

Veniturile independente vor fi impozitate suplimentar
[Sursa: Unsplash]

Începând cu anul 2024, persoanele ce activează în mod independent, mai puțin persoanele ce activează independent în domenii sportive, vor plăti mai mulți bani pentru contribuția la sănătate, iar aplicarea CASS-ului va fi aplicat pentru un venit ce poate fi cuprins între șase și 60 de salarii minime brute.

Această sumă va fi achitată separat față de CASS-ul datorat în cazul în care există și alte venituri nesalariale. 

CASS-ul pentru persoanele ce activează independent, mai puțin persoanele ce activează independent în domenii sportive, va fi calculat începând cu anul 2024, astfel încât acesta va fi aplicat pe fiecare sursă de venit. Această sursă de venit va fi egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, însă baza de calcul nu poate fi mai mare ca valoarea a 60 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.  

„Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 68^1 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art.

120. La determinarea bazei anuale de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118”, este notat în Legea 296.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Lista noilor taxe și impozite, prezentată de Guvern în formă finală: Bunurile și serviciile care vor suferi scumpiri considerabile

Veniturile independente vor fi impozitate suplimentar

Legea reformei fiscale prevede ca milioane de români să plătească taxe mai mari pe venituri începând din anul 2024
[Sursa: Unsplash]

Există și situația ca baza de calcul a CASS, corespunzătoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat reținerea la sursă în cursul anului, să fie mai mică decât cea atribuită celor șase salarii minime brute în țară la momentul în care contribuabilul depune declarația unică, iar în acest caz, persoana ce lucrează independent va datora CASS diferența corespunzătoare până la cele 6 salarii minime brute pe țară. Astfel, declarația unică pe care contribuabilul o va trimite va fi pentru veniturile realizate până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. 

Această diferență nu se va plăti de către contribuabil dacă acesta a realizat aceste venituri independente din salarii de cel puțin șase salarii minime brute sau din alte surse, precum chirii, proprietate intelectuală, agricol, pentru care se datorează CASS cel puțin egal cu șase salarii minime.

Nu trebuie să plătească această diferență pentru contribuția la sănătate nici indivizii ce anul precedent s-au încadrat în anumite categorii de persoane exceptate de la plata CASS. Bonificații de până la 10% din CASS vor putea să primească persoanele doar în cazul în care sunt cuprinse în legile anuale ale bugetului de stat.

 

Taguri: