În cunoscuta listă cu zonele extrem de poluate, în care oamenii care au locuit mai bine de 30 de ani pot ieși mai devreme la pensie, se adaugă, din această săptămână, încă trei zone, arată o lege postată ieri, în Monitorul Oficial.
Care sunt noile zone în care locuitorii pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme
Legea nr. 258/2022, postată ieri în Monitorul oficial 744, aduce, începând de joi, alte trei zone în care locuitorii din interior sau din apropiere, la o rază de maxim opt kilometri, se pot pensiona anticipat, cu doi ani mai devreme, fără penalizări incluse, relatează AvocatNet.
Așadar, pe lista locuitorilor care au dreptul de a se pensiona mai devreme cu doi ani din cauza poluării din zonele în care locuiesc de peste 30 de ani se alătură și locuitorii din Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Legea pensiilor (263/2010) spune că oamenii care au stat mult timp în anumite localități poluate pot avea dreptul la reducerea vârstei de pensionare, fără penalizări incluse. Penalizările, de regulă, se aplică la pensia anticipată parțială. Dacă un cetățean se pensionează anticipat parțial, se percepe o scădere procentuală a cuantumului pensiei.
Extinderea listei localităților poluate este necesară
Adăugarea a cât mai multor localități poluate pe listă este necesară, spun parlamentarii, având în vedere că, în comuna Grinţieş, avem cel mai mare zăcământ de uraniu din România, exploatat până în anii 2000, iar în localitatea Borsec avem
mina cu același nume care, de asemenea, a funcționat ani la rând. Luând în calcul activitatea de extracție, preparare și ardere a cărbunelui, locuitorii din zonă au fost expuși inevitabil noxelor și pulberilor cu efect nociv asupra organismului.Ultima schimbare a listei localităților poluate în care locuitorii pot să beneficieze de pensionare anticipată cu doi ani a fost făcută în luna mai.