Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, 5 noiembrie, o nouă lege care oferă sprijin semnificativ familiilor și persoanelor cu dizabilități severe, scutindu-le de la plata chiriei pentru locuințele deținute de stat.
Citește și: Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Persoanele cu dizabilități severe vor fi scutite de la plata chiriei pentru locuințele de stat
Această măsură vine în întâmpinarea nevoilor familiilor care au în grijă minori sau adulți cu handicap accentuat, oferindu-le o ușurare financiară esențială. Potrivit legii, familiile sau reprezentanții legali ai persoanelor cu dizabilități grave vor fi exonerați de plata chiriei pentru locuințele aflate în administrarea statului sau a autorităților locale, în timpul în care îngrijesc un membru al familiei afectat de handicap accentuat.
Legea modifică articolul 20, alineatul (4) din Legea 448/2006, extinzând astfel drepturile de protecție socială acordate persoanelor vulnerabile.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Familia sau reprezentantul legal, pe perioada în care are în îngrijire un minor ori un adult cu handicap accentuat, va bene ficia de prevederile art. 20 alin. (2) lit. b)”, se arată în noua lege, potrivit Digi24.ro.
Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis
Această inițiativă legislativă are ca scop principal să faciliteze accesul la locuințe pentru familiile care își asumă responsabilitatea de a îngriji persoane cu dizabilități severe și să le reducă povara financiară, permițându-le să
se concentreze mai mult pe îngrijirea și sprijinul necesar celor dragi.Citește și: Indemnizația pentru persoanele cu handicap va fi majorată cu 10% începând cu luna iunie 2024
Legea a parcurs procesul legislativ rapid, fiind aprobată în primă instanță de Senat pe 9 octombrie 2023 și adoptată decizional de Camera Deputaților pe 8 octombrie 2023, înainte de a ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, notează sursa menționată anterior.
Autoritățile speră ca această măsură să contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu handicap accentuat și să asigure un sprijin real pentru familiile care fac față provocărilor de zi cu zi în îngrijirea membrilor cu nevoi speciale.