EKG-ul: ce este electrocardiograma si cand se recomanda?

Autor: B.M.

Electrocardiograma (pe scurt EKG) este o investigatie care inregistreaza semnalele electrice emise de inima.

Cu ajutorul ei, medicii pot descoperi anomalii ale pulsului, manifestari care pot indica probleme medicale grave, care trebuie tratate urgent. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta analiza care iti poate salva viata.

Cum se face electrocardiograma

Fiecare bataie a inimii emite un mic semnal electric, care circula prin inima si determina contractia regulata a muschiului cardiac. In acest fel, sangele poate sa circule de la inima spre restul organelor. Aceste impulsuri electrice pot fi monitorizate cu ajutorului unui aparat special, numit electrocardiograf. Cu acesta se face investigatia numita EKG (sau electrocardiograma).

Orice cabinet medical trebuie sa fie dotat cu un aparat de acest fel, pentru ca electrocardiograma este o investigatie foarte importanta, recomandata ca analiza de rutina, dar si in cazul in care medicul observa un puls neregulat sau pacientul are simptome care pot indica probleme cardiace.

Investigatia dureaza doar 5-10 minute, nu este deloc dureroasa, iar pacientul trebuie doar sa stea relaxat. Procedura este foarte simpla: pacientul isi va dezveli pieptul, gleznele si incheieturile mainilor si va sta intins pe pat, nemiscat. Medicul fixeaza mai multi electrozi pe pielea acestuia, in zonele mentionate anterior, cu ajutorul unui adeziv special, usor de dezlipit. Apoi electrozii vor fi conectati la electrocardiograf si vor inregistra activitatea electrica a inimii sub forma unui grafic.

Singura recomandare pe care trebuie s-o respecte pacientul este ca, inainte de-a face un EKG, sa nu consume bauturi energizante sau sa ia medicamente care pot influenta pulsul. De asemenea, in timpul investigației, el nu are voie sa se miste sau sa vorbeasca.

Cand este recomandat un EKG

Electrocardiograma este recomandata ca investigatie anuala de rutina, pentru a verifica starea inimii, dar poate fi necesara si in cazul in care pacientul nu se simte bine sau apar tulburari de ritm cardiac. Aceste probleme pot fi provocate de stres, de surmenaj, de consumul unor substante precum alcoolul sau cafeina, dar si in urma unui tratament cu antidepresive.

Electrocardiograma trebuie facuta obligatoriu atunci cand pacientul se plange de:
Dureri inexplicabile in piept,
Stari de lesin,
Ameteli,
Respiratie dificila,
Palpitatii.

Dar si atunci cand pacientul este cunoscut ca avand anumite afectiuni cronice, precum:

  • Diabet
  • Hipertensiune arteriala
  • Un nivel ridicat al colesterolului.

Probleme grave care pot fi diagnosticate printr-un EKG

Chiar daca investigatia este de cele mai multe ori una de rutina, cu rezultate bune, exista si situatii in care va arata anumite tulburari de ritm cardiac. Daca acestea nu sunt provocate de stilul de viata dezechilibrat la pacientului si nici de tratamentele pe care acesta le urmeaza, atunci poate fi vorba de probleme medicale grave, care trebuie investigate suplimentar si tratate urgent.

Aritmiile pot fi provocate de:

  • Malformatii congenitale ale inimii, necunoscute pana atunci
  • Infarct miocardic
  • Boli ale glandei tiroide.

Electrocardiograma este facuta de obicei de catre un medic cardiolog, dar de foarte multe ori poate fi efectuata si la cabinetul unui medic de familie sau al unui medic generalist. Este insa foarte important ca medicul care efectueaza analiza sa cunoasca foarte bine unde anume trebuie amplasati electrozii si cum trebuie interpretat corect rezultatul investigatiei.

Cu ajutorul unui EKG pot fi diagnosticate mai multe tipuri de tulburari de ritm cardiac (aritmii), cele mai frecvente fiind:

  • Tahicardia (un puls prea rapid: peste 100 de batai pe minut)
  • Bradicardia (un puls prea lent, sub 60 de batai pe minut)
  • Extrasistola (contractie cardiaca anormala, care poate sa nu dea simptome)
  • Fibrilatia (puls neregulat, care poate varia de la 50 de batai pe minut la 140 de baiat pe minut intr-un interval foarte scurt de timp).

Daca nu sunt tratate din timp, problemele cardiace vor progresa rapid, putand pune in pericol viata pacientului. De aceea, electrocardiograma este o investigatie care iti poate salva viata.

 

Taguri:

Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns

Guvernul României a confirmat că va continua să sprijine consumatorii vulnerabili în 2025, prin programul cardurilor de energie, o inițiativă menită să protejeze pensionarii, persoanele cu dizabilități și alte grupuri defavorizate în fața creșterii costurilor pentru utilități.