El este medicul rus care s-a operat singur de apendicita!

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 27 ian 2019, 10:32

Doctorul care a insotit cea de-a sasea expeditie sovietica din Antarctica a facut un lucru absolut inimaginabil: s-a operat singur de apendicita!

In anul 1960, Leonid Rogozov, care pe atunci avea 27 de ani, pleca plin de entuziasm in cea de-a sasea expeditie sovietica din Antarctica. Era, in acel moment, singurul medic profesionist al echipei.

La cateva saptamani de expeditie, chirurgul in varsta de 27 de ani a observat ca prezinta cateva dintre semnele clare de apendicita: febra, slabiciune, greturi si dureri semnificative in abdomenul inferior drept. A inceput sa ia medicamente, dar, cum situatia nu se imbunatatea, a inteles ca interventiachirurgicala este singura lui sansa.



Disperat, departe de casa si de orice fel de spital, a notat in jurnalul zilnic starile prin care a trecut:

“Noaptea trecuta nu am dormit deloc. Durerea este de neinchipuit, o furtuna de zapada imi biciuieste sufletul si plang fara oprire”.

Iar Antarctica nu este locul ideal pentru auto-chirurgie. Zilele au trecut, iarna a devenit tot mai aspra si marea a inghetat.
Rogozov nu mai avea nicio speranta sa se intoarca la civilizatie pentru tratament. Singura lui optiune era sa efectueze o apendicectomie asupra lui.

Pentru Rogozov, interventia ar fi fost una simpla in conditii normale. Dar in Antarctica, lucrurile stau cu totul altfel.

“Inca nu exista simptome evidente ca perforatia este iminenta”, a scris el in jurnal. “Dar un sentiment opresiv al prefacerii se blocheaza peste mine… Asta este… Trebuie sa ma gandesc la singura cale posibila: sa ma descurc singur.
Este aproape imposibil… dar nu pot sa ma arunc in bratele mortii si sa renunt”.


Intr-un final, medicul s-a hotarat. El a recrutat trei dintre colegi pentru a-l ajuta: unul a tinut oglinda si a reglat lampa, unul i-a inmanat ustensilele chirurgicale, iar unul a actionat ca o rezerva in cazul in care oricare dintre ceilalti ar fi cedat.

Rogozov le-a explicat, de asemenea, cum se administreaza epinefrina in cazul in care si-ar fi pierdut cunstinta.


La ora 2 dimineata, pe 1 mai 1961 – dupa si-a facut anestezie locala – Rogozov si-a facut prima incizie pe abdomen, de 10-12 centimetri. Dupa aproximativ 30 de minute, medicului i s-a facut rau. Pe parcursul interventiei, a trebuit sa ia pauze regulate, dar a perseverat.

“Am lucrat fara manusi. Vedeam foarte greu. Oglinda ma ajuta, dar ma si incurca – la urma urmei, arata lucrurile invers.
Am lucrat mai mult pe pipaite. Sangerarea era puternica, dar nu m-am grabit – am incercat sa lucrez prudent. In timp ce deschideam peritoneul, am taiat cecumul din greseala si am fost nevoit sa-l cos… Eram tot mai slabit, iar capul incepea sa se invarta. La fiecare patru-cinci minute, luam o pauza de 20-25 de secunde. In sfarsit, l-am vazut, blestematul de apendice! Ingrozit, am remarcat pata neagra de la baza sa.
Asta insemna ca o singura zi daca mai amanam operatia, probabil ar fi plesnit. In cel mai prost moment, cand indepartam apendicele, am simtit ca-mi sta inima si ca mainile mi s-au inmuiat. M-am gandit ca povestea se va termina rau. Tot ce trebuia sa mai fac era sa indepartez apendicele… Apoi am realizat ca, practic, eram salvat”
, a povestit Rogozov, intr-o scrisoare trimisa familiei.


Operatia a avut succes. Dupa 2 saptamani Leonid Rogozov s-a insanatosit total. Rogozov a decedat pe 21 septembrie 2000, in Sankt Petersburg, Rusia, la varsta de 66 de ani, de cancer la plamani!