El este tânărul care a înviat obiceiul șezătorii în satul său! Deși are doar 17 ani, Mădălin nu ar da în ruptul capului fusul și războiul pe telefonul mobil sau pe o noapte în club

Autor: Diana Ghita

Mădălin Liță iubește foarte mult vechile obiceiuri

Sursa: Captură YouTube Kanal D

Duminică, pe 23 iunie, la emisiunea „Asta-i România” a fost prezentată povestea lui Mădălin Liță, tânărul care a readus la viață tradiția șezătoarei în satul său.

Mădălin Liță trăiește în satul Bălteni, din Buzău și din totdeauna a fost atras de vechile obiceiuri, moștenite din generație în generație, pe care nu a vrut să le lase să se piardă. Povestea lui a fost adusă în prim-plan la „Asta-i România ”.

Povestea lui Mădălin Liță este foarte interesantă

Printre tradițiile de care tânărul este pasionat se regăsește cea a șezătorii.

Astfel, acesta se întâlnește împreună cu zece văduve din sat, în propria curte, pentru a țese la război, a coase și a toarce lâna, în timp ce rememorează amintiri din vremuri de mult apuse.

Chiar dacă restul tinerilor de vârsta lui sunt nedezlipiți de telefonul mobil și se distrează prin cluburi, el se simte mult mai fericit alături de bătrânele din sat, care se strâng vesele în jurul lui, care lucrează, povestesc, chiuie și dansează.

„De aceea îmi place și mie să vină băbuțele, să ne întâlnim aici, la șezătoare, că vedeți câte povești știu și câte glume și așa mai departe, și ne amuzăm”,  a declarat Mădălin, pentru reporterii de la „Asta-i România”.

Citește și: Povestea incredibilă a copiilor care merg cu roaba la școală: „Plâng și mă gândesc cum să fac să fie mai ok”. Tatăl micuților face declarații sfâșietoare

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Ce părere are Mădălin Liță despre viața modernă

Șezătoarea din Bălteni este un obicei înviat de curând, de un adolescent altfel. Mădălin Liță, în vârstă de 17 ani, a ales tradiția în locul vremurilor moderne. De asemenea, tânărul nu are telefon mobil și nu este atras de obiceiurile celor de vârsta lui.

„Lucrurile care îmi displac, în primul rând, sunt tehnologia, răutatea, bârfa. Nu-mi plac cluburile, distracțiile și așa mai departe. Nu m-ar deranja să merg la o nuntă, unde acolo, de bine, de rău, e ceva organizat, comparativ cu mersul într-un club, când toată lumea e cum e, nebuneală și zăpăceală. (...)  Nu văd ceva WOW că butonezi un telefon și Facebook și TikTok”,  a

spus tânărul, în cadrul emisiunii.

Astfel, acesta preferă mult mai mult să trăiască la țară, decât la oraș, întrucât se simte extrem de „legat de glie”, pe care nu ar da-o niciodată pe haosul vieții citadine.

Citește și: De ce se scoate voalul miresei la nuntă? Tradiții și obiceiuri pentru cea mai importantă zi a tinerilor îndrăgostiți

În plus, bătrânele alături de care Mădălin se adună la șezătoare sunt foarte entuziasmate de ideea lui: „Ne place să ne adunăm cu toții, una zice una, una zice una, din amintiri de la bătrânii noștri. Noi aici ne povestim ce am făcut, mai râdem, mai spunem, mai cântăm cu toate aici așa, ne mai amintim din trecut”.