Electronicele vor costa mai mult în 2023!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 iul 2023, 03:35

Consumatorii ar trebui să se grăbească să blocheze prețurile mai mici în acest sezon de sărbători!

Sursa: PixaBay

Consumatorii ar trebui să se grăbească să blocheze prețurile mai mici în acest sezon de sărbători!

Deși suntem obișnuiți ca noile generații de electronice să coste aproximativ la fel ca generația anterioară, segmentul electronicelor nu este imun la inflație. Având în vedere anunțurile recente privind creșterile de prețuri la semiconductori începând cu 2023, consumatorii ar trebui să se grăbească să blocheze prețurile mai mici în acest sezon de sărbători.

 

Totul a început în luna iunie, când Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), cea mai mare turnătorie de semiconductori din lume, a anunțat creșteri de prețuri începând cu 2023, iar acum dominoul cade.

Anunțul TSMC a fost urmat de un anunț similar din partea Intel și de rapoarte ale DigiTimes potrivit cărora Marvell și Qualcomm și-au anunțat clienții că vor majora prețurile cipurilor. Acum se pare că majoritatea, dacă nu chiar toate companiile producătoare de semiconductori le urmează cu propriile creșteri de prețuri.

Creșteri de prețuri transferate la consumatori

Fiind o componentă cheie pentru aproape tot ceea ce folosim în viața de zi cu zi, de la periuțe de dinți electrice și prăjitoare de pâine la smartphone-uri și mașini, creșterile de

preț ale semiconductoarelor vor forța creșteri similare în întregul lanț valoric și, în cele din urmă, aceste creșteri vor fi transferate consumatorilor.

Chiar și tarifele de servicii percepute de companiile de comunicații, internet și divertisment vor crește probabil pe măsură ce acestea vor transfera prețurile în creștere ale noilor lor echipamente.

Aceste anunțuri privind prețurile nu sunt surprinzătoare.

Industria semiconductorilor s-a luptat cu constrângerile legate de capacitate și de lanțul de aprovizionare pe toată durata creșterii cererii din timpul Covid.

Anterior, turnătoriile au făcut presiuni pentru ca clienții lor din domeniul semiconductorilor să investească mai mult în capacități viitoare sau să se confrunte cu consecința pierderii priorității de fabricație și/sau a unor prețuri mai mari.

Dar, cu limitările continue și prețurile tot mai mari ale materiilor prime, turnătoriile și producătorii de dispozitive integrate (IDM) precum Intel, Microchip și Micron se confruntă cu aceeași problemă- creșterea costurilor.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu există o soluție rapidă

Așa cum Tirias Research a indicat anterior, nu există o soluție ușoară pentru rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu semiconductori.

Cea mai mare parte a noii capacități de producție va fi construită pentru a sprijini noi noduri de proces de fabricație, unde costurile mai mari pot fi recuperate prin marje de profit mai mari.

Astfel, rămân constrângeri asupra nodurilor de procesare mai vechi, până când cererea se va reduce pe măsură ce se introduc produse noi pe noduri de procesare avansate și vor fi disponibile capacități suplimentare pentru nodurile mai vechi.

Având în vedere că aplicațiile din domeniul auto, industrial, medical și chiar unele aplicații de consum folosesc aceleași cipuri timp de cinci ani, zece ani sau chiar mai mult, vor trece ani până când cererile de producție se vor stabiliza în nodurile de procesare mai vechi și în capacitatea de producție existentă.

În plus, este nevoie de cel puțin doi ani pentru a construi și a începe să se dezvolte o nouă fabrică de semiconductori, chiar și pe un sit de producție existent. În timp ce unele dintre turnătorii s-au angajat să construiască noi fabrici, o mare parte din acest angajament s-a bazat pe finanțarea asistată din partea guvernelor SUA și UE, care a întârziat foarte mult să apară.

La momentul redactării acestui articol, SUA a finanțat actele CHIPS și FABS, dar rămâne neclar cum vor fi alocate aceste fonduri și când vor fi disponibile pentru producătorii de semiconductori.

Mai multe presiuni inflaționiste

Aceste probleme sunt destul de grave, dar atunci când se combină cu închiderile continue din China, mineritul limitat pentru materiile prime, blocajele în transportul maritim și lipsa forței de muncă, industria semiconductorilor, ca toate celelalte industrii, va ceda presiunilor inflației.

Singura soluție reală la această problemă este o resetare a cererii, care se traduce printr-o corecție generală a pieței, adică o recesiune. În timp ce economia se îndreaptă spre o recesiune, va fi nevoie de timp, posibil câțiva ani, pentru a reduce rata inflației și pentru a readuce la echilibru venitul disponibil și prețurile tuturor, de la materii prime la bunuri de consum.

Prin urmare, atunci când vine vorba de electronice, cel mai bun plan este pentru consumatori este să blocheze prețurile pentru ceea ce au nevoie în acest sezon de întoarcere la școală și de sărbători, deoarece prețurile mai mari vor fi norma în 2023.

Citeste si: Germania se va scufunda în recesiune in 2023, recunoaște guvernul

Citeste si: Ce înseamnă inflația pentru omul obisnuit

Citeste si: Ce sa faci împotriva inflației- cele 4 modalități de protecție