Elena Udrea poate scăpa de acuzații, după o decizie a ÎCCJ: „Astăzi toate faptele sunt prescrise”

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 27 iul 2023, 01:30

Decizia prin care Elena Udrea ar putea scăpa de pedepse

Sursa: Facebook Elena Udrea

Elena Udrea ar putea scăpa de acuzațiile care au trimis-o după gratii. ÎCCJ a emis marţi o decizie referitoare la prescrierea faptelor care va duce la încetarea procesului penal sau la clasarea în mii de cauze.

Elena Udrea ar putea beneficia de decizia emisă marți de Înalta Curte de Casație și Justiție, decizie privind aplicarea hotărârilor Curţii Constituţionale referitoare la prescrierea faptelor care, conform magistraţilor, va duce la încetarea procesului penal sau la clasarea în mii de cauze.

„Astăzi toate faptele sunt prescrise!”, a declarat avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov. 

Citeste si: Ce avere are Elena Udrea. E obligată să plătească despăgubiri de aproape 3 milioane de euro după condamnarea din dosarul „Gala Bute”  

Elena Udrea poate scăpa de pedepse 

Elena Udrea ar urma să beneficieze de deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitoare la aplicarea hotărârilor CCR privind prescrierea faptelor penale.

Legat de cum ar putea beneficia Elena Udrea de actuala decizie a ÎCCJ, Silvia Uscov avocata acesteia a precizat pentru Euronews România că toate faptele sale ar putea fi prescrise.

„Noi am invocat încă de la pronunțarea deciziei CCR, chiar până să fie publicată, încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica, precum și în dosarul Referendumul, vizând finanțarea campaniei electorale, unde este inculpată și Ioana Băsescu.

âAșteptăm soluționarea celor două dosare. Din punctul nostru de vedere, chiar fără decizia CCR, cinci din șapte fapte sunt prescrise, adică varianta aceea normală de prescripție specială, iar cu decizia CCR aplicabilitatea ei fiind constatată foarte bine și de ÎCCJ astăzi toate faptele sunt prescrise”, a

declarat avocata Elenei Udrea.

Înalta Curte de Casație și Justiție a emis marţi o decizie privind aplicarea hotărârilor Curţii Constituţionale referitoare la prescrierea faptelor care, conform magistraţilor, va duce la încetarea procesului penal sau la clasarea în mii de cauze. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Trei politicieni români care au ajuns la închisoare

De ce dosare poate scăpa Elena Udrea 

În baza deciziei de marți a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Elena Udrea ar scăpa de dosarul Hidroelectrica și de cel privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009, a declarat pentru HotNews.ro Silvia Uscov, avocata Elenei Udrea.

În dosarul Hidroelectrica ar trebui să se dispună încetarea procesului penal și, de asemenea, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale dacă se aplică deciziile CCR și hotărârea ICCJ de astăzi, toate faptele sunt prescrise, a explicat avocata.

Decizia ICCJ nu are însă niciun efect asupra dosarului Gala Bute, în care Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare.

După decizia definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute, fostul ministru Elena Udrea a încercat să fugă din țară și a fost prinsă în Bulgaria, unde a stat în arest timp

de peste două luni, timp în care s-a derulat procesul de extrădare. Ea a fost adusă în 16 iunie în România și a fost încarcerată la Penitenciarul Târgșor pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare. 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, miercuri, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind prescripţia va determina încetarea proceselor penale şi înlăturarea răspunderii penale pentru comiterea unor infracţiuni, dintre care unele foarte grave. 

„Având în vedere Decizia pronunţată în data de 25.10.2022 de către Completul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept prin care s-a stabilit modul de aplicare a Deciziilor Curţii Constituţionale a României nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 privind prescripţia răspunderii penale, Secţia pentru procurori constată că aplicarea directă în cauzele penale aflate în curs de urmărire penală sau în faţa instanţelor judecătoreşti, în diverse stadii procesuale, va determina încetarea proceselor penale şi înlăturarea răspunderii penale pentru comiterea unor infracţiuni, dintre care unele foarte grave”, a transmis, miercuri, Secţia pentru procurori a CSM, potrivit news.ro

Ce avere are Elena Udrea 

Averea Elenei Udrea are în componență două vile în București și un apartament în zona Unirii, peste 2 milioane de euro în conturi, 27 de terenuri (din care 4 în Călărași și 2 în București), două automobile de lux,  bijuterii în valoare de peste 100.000 de euro. 

Iar dacă mai punem la socoteală și cele 4.6 milioane de euro care se află sub sechestru în dosarul Hidroelectrica, putem afirma că fostul ministru al Turismului s-ar încadra lejer într-un top ai celor mai bogați români datorită averii sale. Nu în primele 300 de poziții, așa cum declara Elena Udrea în urmă cu ceva timp.

  „În mod cert nu aş fi în Top 300 cei mai bogaţi români, dar am suficient cât să mă simt bine şi să am o viaţă liniştită împreună cu copilul meu, cu familia mea.  „, declara fostul ministru al Turismului, atunci când a fost întrebată ce avere are.