Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică un proiect prin care susține o anumită categorie de elevi să-și continue studiile. Aceștia ar putea să primească astfel un ajutor financiar de 300 de lei, dar și subvenții pentru masă, cazare și transport. Iată care sunt elevii care pot primi 300 de lei de la stat.
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat
Elevii de la profesională pot primi un ajutor financiar în valoare de 300 de lei de la stat, așa cum arată un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acest ajutor financiar îi încurajează pe elevii școlilor profesionale din România să-și continue studiile. Principalii elevi care sunt vizați de acest proiect sunt cei care se confruntă cu dificultăți financiare, dar și cei care provin din zonele sărace ale țării.
Alături de acest ajutor financiar de 300 de lei, elevii școlilor profesionale ar putea primi și subvenții pentru masă, cazare și transport. Pentru a implementa acest proiect a fost alocat un buget în valoarea de 140 de milioane de euro. Proiectul pus în dezbatere publică este destinat pentru susținerea elevilor care urmează școli profesionale cu profil tehnic, învățământ dual și chiar instituții educaționale non-formale, cum ar fi ONG-urile și structuri din cadrul Ministerului Educației.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Alături de acest ajutor financiar oferit de stat, elevii care confruntă cu dificultăți financiare pot participa la ore remediale. Aceste ore remediale le va consolida cunoștințele elevilor, în special în domenii în care sunt observate probleme mai mari, precum scrisul, cititul sau înțelegerea unui text la prima vedere, potrivit romaniatv.net.
Profesorii vor beneficia și ei de o pregătire suplimentară, astfel încât să poată gestiona situațiile delicate pe care le vor întâlni.
2.250 de lei pentru fiecare ucenic angajat
Pentru a îi încuraja pe elevii sau foștii elevu ai școlilor profesionale, Ministerul Muncii a dezvoltat un program prin care fiecare patron care angajează un ucenic să primească 2.250 de lei. Programul „START- Investește în calificare pentru viitor!” este destinat tinerilor sub 30 de ani, șomeri, care își doresc să învețe o meserie, potrivit avocatnet.ro.
Ucenicul trebuie să aibă cel puțin 16 ani sau peste 15 ani, cu excepția situației în care există acordul părinților sau al reprezentanților legali. Mai mult de atât, ucenicul nu trebuie să aibă o calificare în ocupația pentru care solicită ucenicia și să accepte să semneze contractul de ucenicie. Această perioadă de ucenicie se poate realiza pe o perioadă de 6 luni până la 3 ani, în funcție de complexitatea calificării:
-
6 luni pentru nivelul 1 de calificare;
-
12 luni pentru nivelul 2;
-
24 luni pentru nivelul 3;
-
36 luni pentru nivelul 4.
Fiecare ucenic angajat prin intermediul acestui program trebuie să primească un salariu de bază cel puțin egal cu salariul minim brut pe țară și să muncească opt ore pe zi pentru persoanele de peste 18 ani și de șase ore pentru cei sub 18 ani. Această perioadă de ucenicie trebuie să conțină și activități teoretice, cât și formare practică la locul de muncă, sub îndrumarea unui coordonator.