Elevii care vor face cursuri online până la finalul anului școlar 2021-2022. Condițiile impuse de Ministerul Educației după încetarea stării de alertă în România

Author: Amalia Georgescu

Pentru anumite categorii de elevi, cursurile vor continua în online până la finalul semestrului II

Sursa: pexels

România a ieșit din starea de alertă pe 9 martie 2022, însă pentru anumiți elevi, cursurile pot continua în online. Ce prevede un ordin al Ministerului Educației și care sunt noile reguli care se aplică în prezent.

După doi ani în care cursurile s-au desfășurat atât cu prezență fizică, cât și online, în funcție de contextul epidemiologic, ridicarea stării de alertă pe 9 martie 2022 a dus automat și la reluarea cursurilor în format fizic, astfel că elevii s-au întors în bănci. Cu toate acestea, un ordin al Ministerului Educației prevede că în continuare există câteva situații în care elevii pot continua cursurile online. Care sunt regulile și ce elevi pot participa la ore fără să se deplaseze în sala de curs?

Cursuri online 2022. Categoriile de elevi care pot învăța online în anul școlar 2021-2022

Ridicarea stării de alertă în România a dus automat și la eliminarea restricțiilor. Astfel, foarte multe dintre regulile impuse în timpul pandemiei de coronavirus au dispărut, inclusiv desfășurarea cursurilor online. Mai exact, elevii au revenit în bănci, orele desfășurându-se cu prezență fizică. 

Ministerul Educației a publicat un ordin prin care a enumerat situațiile în care cursurile se mai pot desfășura în mediul online, în anul școlar 2021-2022. 

În cadrul ordinului publicat de Ministerul Educației pe 10 martie 2022, suspendarea cursurilor cu prezență fizică se poate face în primul rând pentru elevii care suferă de boli grave. În acest sens, cursurile pot fi continuate în online până la finalul semestrului II al anului școlar 2021-2022, prin intermediul unei cereri depuse de părinte, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant.

„La nivel individual, până la terminarea semestrului II al anului școlar 2021-2022, la cererea părintelui, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant, în cazul în care elevul suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/ autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv, alte afecțiuni cronice, afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă cum ar fi: transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare. În această situație activitatea didactică se va desfășura în sistem hibrid”, a precizat Ministerul Educației.

Astfel, elevii cu probleme de sănătate vor participa la cursuri online, în timp ce restul colegilor vor merge în sala de curs.

Cursurile se mai pot desfășura în online, după ridicarea stării de alertă, la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității, cu informarea inspectorului școlar, după cum urmează.

„b) la nivelul unor formațiuni de studiu- grupe/clase din cadrul unității de învățământ, precum și la nivelul unității de învățământ- la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității, cu informarea inspectorului școlar general/al municipiului București, respectiv cu aprobarea inspectorului școlar general și informarea Ministerului Educației;

c) la nivelul grupurilor de unități de învățământ din același județ/municipiul București- la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea ministerului;

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

d) la nivel regional sau național, prin ordin al ministrului educației, ca urmare a hotărârii comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, respectiv Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CJSU/CNSU), după caz.”, se arată în ordinul Ministerului Educației.

În afara acestor situații speciale, cursurile se vor desfășura cu prezență fizică după ridicarea stării de alertă pe teritoriul României. 

După ridicarea stării de alertă în România au fost reluate cursurile cu prezență fizică
[Sursa: pexels]

Citeste si: Ce este Deltacron, noua tulpină de COVID-19, care ar putea reporni pandemia! Cum se manifesta și cât de periculoasă este

România a ieșit din starea de alertă pe 9 martie 2022

Autoritățile au decis că nu mai este nevoie de prelungirea stării de alertă în România, având în vedere contextul epidemiologic actual. În acest sens, ziua de 9 martie 2022 a fost prima zi fără restricții după doi ani de pandemie.

Ridicarea stării de alertă a dus la eliminarea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile închise și deschise, certificatul verde nu mai este necesar pentru a desfășura anumite activități, școlile au revenit la predarea față în față, evenimentele private se pot desfășura fără restricții, iar restaurantele, hotelurile, cafenelele nu mai trebuie să respecte un anumit orar de funcționare sau să impună un anumit număr de persoane în interiorul lor.

Astfel, s-a revenit la normal, dar cu toate acestea, autoritățile atrag atenția că regulile de igienă și vaccinarea ar trebui să rămână o prioritate pentru români, în contextul în care virusul continuă să existe în comunitate și să se răspândească. 

Citeste si: Care sunt locurile în care se mai poartă masca după ieșirea din starea de alertă

 

 

Taguri: