Elevii cer modificarea baremului la Română BACALAUREAT 2023. Exercițiul care a creat revoltă valorează 6 puncte

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 27 iun 2023, 11:11

Elevii care au susținut luni proba scrisă la Limba și literatura română au inițiat o petiție prin care solicită modificarea baremului la Română BACALAUREAT 2023.

Petiții online prin care se cere modificarea baremului la Română Bacalaureat 2023 au fost initiate luni, 26 iunie, de către elevii care au susținut proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2023. Elevii motivează că subiectul de la Română a fost greu și că sinonimul cerut pentru exercițiul de la subiectul 1 este foarte interpretabil.

Citește și: Subiecte Română BAC 2023: Ce a picat la proba scrisă de azi: particularitățile unui text narativ și o caracterizare de personaj dintr-un text de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Baremul de corectare

Elevii cer modificarea baremului la Română Bacalaureat 2023

Cerința de la punctul 1 al primului subiect de la Limba și literatura română, care valoreză 6 puncte, a creat revoltă în rândul candidaților care au susținut ieri prima probă scrisă din cadrul examnului de Bacalaureat 2023. 

„În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I.

S. Ionescu, asociatul său.  De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa” 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

  1. Indică sensul din text al secvenței de „bună seamă”.

Baremul la Română Bacalaureat 2023 prevede că sensul din text al secvenței „de bună seamă” era „desigur etc.”

Elevii cer luare în considerare și a altor variante pentru sensul expresiei „de bună seamă” precum „de bună voie”, „evident”, „de asemenea”, „totodată” și altele. Aceste cuvinte pot înlocui toate în context locuțiunea „de bună seamă”, se menționează în una dintre petițiile absolvenților de liceu, citate de euronews.ro.

Elevii au explicat că este important ca profesorii corectori să accepte și alte variante pentru exercițiul 1 sau să elimine acordarea punctajului pentru acesta, motivând că ”Acest lucru este important pentru a avea o notă cât mai mare, deoarece toți ne-am stresat cu învățatul și

ar fi păcat...”

Citește și: Barem Română BAC 2023: Edu.ro a publicat răspunsurile corecte și punctajul subiectelor la Română

Răspunsul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație

O notă a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) trimisă mați dimineață în toate centrele de evaluare din țară, de la Bacalaureat, unde a început deja corectara lucrărilor de Limba și literatura română, indică faptul că la subiectele primte ieri de candidați, pentru subiectul I A, cerința 1 vor fi luate în calcul „toate variantele

corecte care indică sensul din text secvenței date”. Nota a fost publicată de președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, relatează edupedu.ro. 

Examenul de Bacalaureat continuă marți cu proba obligatorie a profilului, acolo unde elevii au primit, în funcție de profilul absolvit, subiecte la Matematică BAC 2023  sau Istorie BAC 2023. 

 

Taguri:

În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.