Elevii cu anumite probleme de vedere vor putea obține o bursă socială pe criterii medicale

Autor: Cristina Mocanu

Elevii cu probleme de vedere vor putea obține o bursă socială din partea statului român.

Sursa: pexels.com

Elevii cu probleme de vedere vor putea obține o bursă socială din partea statului român.

În contextul educațional actual, elevii cu probleme de vedere, cum ar fi miopia severă sau keratoconusul, se confruntă cu provocări semnificative în procesul lor de învățare. Recent, guvernul a anunțat că acești elevi vor putea obține burse sociale pe criterii medicale, indiferent de veniturile părinților, într-un efort de a asigura accesul echitabil la educație pentru toți.

Elevii cu probleme de vedere vor putea obține o bursă socială

Potrivit avocatnet.ro, elevii care suferă de afecțiuni vizuale, cum ar fi miopia forte sau keratoconusul, vor putea beneficia de burse sociale, indiferent de veniturile părinților lor. Această decizie a fost recent comunicată de Ministerul Educației (ME) și Ministerul Sănătății (MS) și este menită să sprijine copiii cu deficiențe vizuale în cadrul sistemului educațional preuniversitar.

Acordarea burselor sociale pentru elevii cu probleme medicale este reglementată prin Legea învățământului preuniversitar nr.

198/2023 și prin Metodologia-cadru de acordare a burselor, conform Ordinului ME nr. 6.238/2023. Potrivit acestor reglementări, elevii cu deficiențe sau afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului, în conformitate cu criteriile din anexa nr. 1 a Ordinului MS nr. 1.306/2016, pot beneficia de burse sociale fără a se ține cont de venitul mediu pe membru de familie.

Citește și: Un elev care a primit 3,50 la Matematică, a obținut nota 9,75 după contestație. Cu ce explicație vine Ministerul Educației

Criterii de eligibilitate

Ordinul ME nr. 5.379/2022 stabilește criteriile generale pentru acordarea burselor elevilor din învățământul preuniversitar. Elevii care pot beneficia de burse sociale sunt cei care prezintă afecțiuni medicale din următoarele categorii:

- Boli și tulburări ale sistemului nervos și funcțiilor mentale globale;

- Boli ale structurilor și funcțiilor senzoriale;

- Boli ale structurii laringelui și funcțiilor sale;

- Boli ale sistemului cardiovascular;

- Boli ale aparatului respirator;

- Boli ale sistemului imunitar;

- Boli ale sistemelor digestiv, metabolic și endocrin;

- Boli ale aparatului urinar, inclusiv insuficiența renală cronică (IRC);

- Boli ale aparatului locomotor;

- Boli ale pielii și anexelor acesteia;

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana. Era o dată în care trebuia să facem.”

- Boala canceroasă, inclusiv recidivele și metastazele;

- Boli genetice;

- Transplantul de organe, țesuturi și celule;

- Orice altă boală sau afecțiune cronică/genetică ce necesită tratament sau îngrijiri de lungă durată.

Citește și: Bac 2024, sesiunea de toamnă. Când încep examenele

Specificații pentru afecțiuni vizuale

Potrivit răspunsului Ministerului Sănătății, copiii cu vicii de refracție pot beneficia de burse sociale doar în cazurile de miopie forte sau keratoconus.

Aceste afecțiuni, care pot induce un astigmatism neregulat și, în cazuri grave, pot duce la orbire, sunt recunoscute ca fiind eligibile pentru bursele sociale pe criterii medicale.

Procedura de acordare a burselor

Conform Ordinului ME nr. 6.238/2023, bursele sociale pentru motive medicale se acordă pe baza următoarelor documente:

- Certificat de încadrare în grad de handicap;

- Certificat eliberat de medicul specialist (tip A5);

- Documente medicale (scrisoare/referat medical);

- Evaluare psihologică și fișa psihopedagogică;

- Certificat de orientare școlară și profesională eliberat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională sau Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională.

Aceste documente trebuie prezentate la medicul școlar sau, în absența acestuia, la medicul de familie, pentru a fi luate în evidență și a facilita obținerea bursei.

Astfel, implementarea acestor măsuri asigură un sprijin financiar necesar elevilor cu probleme de vedere, contribuind la accesul echitabil la educație și la crearea unui mediu educațional incluziv și suportiv pentru toți elevii, indiferent de condițiile lor medicale.

 


În a doua parte a ediției de marți din „Casa iubirii”, Rebecca a declarat că nu mai vrea să aibă nicio legătură cu Antoni, după un gest al tânărului care se pare că a fost picătura care a umplut paharul.