Elevii din anii terminali ce au media sub nota 7 vor fi obligați să participe săptămânal la ore remediale, prin care să se pregătească corespunzător pentru Evaluarea Națională sau pentru Examenul de Bacalaureat. Evaluarea Națională reprezintă un examen cu ajutorul căruia elevii vor alege liceul la care vor studia în următorii ani, în timp ce Examenul de Bacalaureat reprezintă o testare pe care elevii de clasa a XII-a o susțin pentru a promova liceul și a intra la facultate.
Elevii ce au media sub această notă vor fi nevoiți să facă ore remediale
Inspectoratele școlare din toate județele din țară au primit o informare din partea Ministerului Educației prin care elevii din anii terminali, mai exact cei ce sunt în clasa VIII-a și a XII-a, să susțină ore remediale dacă în anul școlar precedent au avut media generală mai mică de 7. Această măsură îi visează pe elevii din anii terminali, cu scopul de a îi ajuta să se pregătească pentru două examene importante de pe parcursul anilor de școală, Evaluarea Națională și
Aceasta nu este singura măsură pe care Ministerul Educației a transmis-o inspectoratelor școlare din România, alături de programul de „Învățare remedială”, se dorește și introducerea unui sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și de informare permanentă a familiilor acestora, astfel încât să se minimalizeze absenteismul. În cazul în care numărul absențelor nu scade, atunci vor fi informate serviciile publice de asistență socială, astfel încât să se realizeze reintegrarea elevilor la cursuri.
Citește și: Calendar BAC 2024: Când încep examenele pentru elevi?
Rapoartele ce conțin neparticiparea elevilor la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a și la examenul național de Bacalaureat 2023 au fost analizate, iar în urma acestora au fost realizate măsuri care să combată principalele motive pentru care elevii nu au susținut examenele.
Principalele motive pentru care elevii nu au participat la Evaluarea Națională ce se susține la sfârșitul clasei a VIII-a au fost: absenteismul școlar, climatul școlar, dificultăți privind învățarea, nivelul redus de educație al familiei sau situația economică, potrivit romaniatv.net.
Care sunt programele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat
Elevii de clasa a VIII-a vor termina cursurile mai devreme, mai exact după 35 de săptămâni de școală, la data de 14 iunie, astfel încât să facă ultimele pregătiri pentru Evaluarea Națională. Înscrierile vor fi făcute în perioada 11-14 iunie 2024, iar acestea o să fie realizate de către secretariatele școlilor. Primul examen din cadrul Evaluării Naționale are loc la data de 25 iunie 2024 și este la Limba și Literatura Română, urmând ca proba la Matematică să fie susținută la data de 27 iunie 2023. Elevii ce vor susține proba la Limba Maternă vor avea examenul la data de 28 iunie 2028.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
La data de 3 iulie 2024 o să fie afișate primele rezultate ale Evaluării Naționale, urmând ca în aceeași zi, în intervalul orar 16:00-19:00, dar și pe 4 iulie 2024, în intervalul 08:00-12:00, elevii să poată depună contestație. Rezultatele finale vor fi afișate la data de 9 iulie, după soluționarea contestațiilor.
Elevii de clasa a XII-a termină anul școlar 2023-2024 după 34 de săptămâni de cursuri, la data de 7 iunie 2024, urmând ca peste 10 zile, aceștia să susțină examenul de Bacalaureat, iar acesta este calendarul pe care elevii trebuie să îl susțină.
3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale