În prezent, elevii din școlile profesionale fac 3 ani, iar după terminarea acestora se înscrie la liceu pentru încă doi ani de studiu.
Citeste si: Școlile profesionale se desființează, iar elevii vor trebui să se înscrie la liceele profesionale
Noile Legi ale Educației. Sorin Cîmpeanu, anunț despre școlile profesionale
Schimbarea îi va ajuta pe elevii din școlile profesionale să înlocuiască cei aproape 5 ani de școală, din care clasa a XI-a care este un an suplimentar care completează competențele și cunoștințele elevului de liceu, în învățământul
Citeste si: Pe ce dată începe școala în septembrie 2022. Calendar școlar 2022- 2023
„Proiectele legii educației lansate în consultare publică vizează următoarele aspecte: școlile profesionale vor fi puternic susținute prin ridicarea la rang de liceu profesional.
Acest lucru se va putea face odată cu aplicarea acestei noi legi fără a mai pierde, între ghilimele, un an din viață, pentru că un elev care iese din școala profesională, cu calificare de nivel trei, după trei ani, pentru a finaliza studiile liceale și a susține examenul de Bacalaureat are nevoie de încă doi ani. Prin efectul acestei noi legi, în loc de doi ani va face unul singur, la fel ca toți ceilalți absolvenți de învățământ liceal.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Va putea să meargă în piața muncii cu o calificare de nivel trei, pentru trei ani, și va știi că va avea oricând posibilitatea de a face și clasa a XII-a și a susține și examenul de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Oradea.
Când se pune în aplicare noua lege a învățământului
Până pe 24 august, proiectul prin care elevii din filiera profesională pot continua studiile în cadrul aceluiași liceu în vederea participării la examenul de bacalaureat.
În cazul în care prevederea va fi aplicată, din anul 2023 toți elevii vor avea parte de noile licee profesionale.
Sursa: edupedu.ro