Elevii din cinci localități din România au intrat în vacanța de vară. Motivul pentru care nu mai merg la școală

Autor: Bianca Vidoi

Elevii din cinci localități din România au intrat în vacanța de vară

Sursa: freepik

Vacanța de vară este așteptată de toți elevii din România, însă există cinci localități în care elevii nu mai merg la școală.

Vacanța de vară a anului școlar 2023-2024 începe la data de 21 iunie, iar elevii din toată țara așteaptă cu nerăbdare momentul în care o să se bucure de câteva luni libere, în care să se relaxeze. Cu toate acestea, elevii din cinci localități din România au luat deja vacanță și urmează să se întoarcă pe băncile școlii abia în luna septembrie.

Elevii din cinci localități din România au intrat în vacanța de vară

În timp ce elevii numără zilele până la vacanța de vară, în cinci localități de România, aceasta a început deja. Elevii din județul Alba, mai exact din cinci localități ale acestuia, au început deja vacanța de vară și urmează să revină pe băncile școlii abia din luna septembrie, pentru anul școlar 2024-2025. 

Este vorba despre copii din satele de oieri de pe Valea Sebeșului, pentru care vacanța de vară a început mai devreme, astfel încât să meargă alături de părinții lor în transhumanță pentru „văratul” oilor la munte.

Această zonă din România este cunoscută pentru creșterea oilor, în special satele Loman, Pleși și Tonea, comuna Săsciori, și Strungari și Purcăreți, comuna Pianu de Jos, unde se practică un mod special de păstorit de pendulare periodică, potrivit romaniatv.net

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Vacanța de vară a început vineri, 24 mai 2024, pentru 53 de elevi din localitățile menționate anterior, ceea ce le oferă libertatea copiilor de a merge alături de părinți să urce animalele în zona fânațelor, loc în care urmează să stea pentru următoarea lună, până la sărbătoarea Sânzienelor. De la această zonă urmează să ducă oile pe în pășunile alpine, unde stau pentru trei luni, până la data la care se celebrează Nașterii Maicii Domnului, pe8 septembrie. 

Elevii acestor localități merg la școală sâmbăta

Perioada transhumanței începe în luna mai și se termină după jumătatea lunii septembrie, motiv pentru care e Inspectoratul Școlar Județean Alba a aprobat o structură specială pentru elevii ce își însoțesc părinții sus pe munte, astfel încât să poată recupera întreaga materie. Structura specială pe care o urmează elevii din satele Loman, Pleși și Tonea, comuna Săsciori, și Strungari și Purcăreți, comuna Pianu de Jos, este organizată astfel încât elevii să meargp la școală și sâmbăta.

Elevii ai căror părinți se cupă cu creșterea oilor și practică un păstorit de pendulare periodică iau vacanța de vară mai devreme și se întorc la școală mai târziu față de restul elevilor. Până la data de 8 septembrie, aceștia vor sta cu turmele de oi în pășunile alpine, urmând să se întoarcă în zona prealpină, la fânațe. După alte câteva săptămâni petrecute la fânațe, aceștia se întorc în sat și își continuă studiile.