Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea este prima școală din România care a redus numărul zilelor de curs de pe parcursul săptămânii școlare. În acest mod, elevii merg la școală patru zile pe săptămână, cu o zi mai puțin față de o săptămână școlară normală. Nu toți elevii sunt incluși în acest model educațional, ci doar o singură categorie. Iată care sunt elevii din România care merg la școală doar 4 zile pe săptămână.
Elevii din România care merg la școală doar 4 zile pe săptămână
Elevii din clasa a XII-a ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea vor merge la școală doar patru zile pe săptămână. Aceștia vor avea cursuri de luni până joi, vinerea fiind o zi liberă, folosită de elevi pentru activități extracurriculare sau recuperarea materiei. Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a devenit astfel prima școală din țară care testează un nou model educațional.
Elevii care se află în anul terminal se vor prezenta la școală patru zile pe săptămână, exclusiv pentru materiile din care vor da examenul de bacalaureat, în vara anului 2025. „Am pornit de la constatarea că în perioada aceasta copiii sunt captați de pregătirea pentru bacalaureat și admiterea la facultate. Tentația lor de a trata cu superficialitate celelalte discipline- nu din desconsiderație, ci pentru că nu au timp, la cât de multe ore au în planurile-cadru- este reală”,
Citește și: Burse mărite pentru elevi și studenți. Cine va beneficia de mărirea de 4,6%
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Spre exemplu, elevii care sunt la profilul mate-info au în ultimul an de liceu 14 materii, dintre care doar trei se numără printre cele de bacalaureat, mai exact matematica, limba română și materia la alegere a profilului și specializării. Situația elevilor care se află în clasa de mate-info este una bună, ținând cont că elevii aflați la filologie-jurnalism au 20 de materii în ultimul an, doar trei fiind cele de bacalaureat. Profesorii acestui liceu din Oradea le oferă gratuit o oră suplimentară de pregătire pentru fiecare materie de bacalaureat.
Structura anului școlar este modificată
Elevii din clasa a XII-a ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea au reformat structura anului școlar. Astfel, cadrele didactice au predat până la finalul lunii martie disciplinele „non-bacalaureat”, urmând ca în următoarele nouă săptămâni de școală să se concentreze asupra evaluării elevilor. Alături de aceste evaluări, orarul elevilor cuprinde doar disciplinele de bac. Elevii clasei a XII-a vin la școală câte 3 sau 4 ore pentru aceste trei discipline de bacalaureat.
„Am decis ca la disciplinele care nu sunt de bacalaureat studiul să continue asincron, ceea ce înseamnă că elevii primesc teme și proiecte în platforma digitală pe care am implementat-o în școală și tot acolo le soluționează. Elevii pot face asta oricând doresc, atât timp cât respectă termenele limită impuse de profesori. De exemplu, pot dedica ziua din săptămână în care nu vin deloc la școală”, explică directoarea.