Elevii pot primi 250 de lei lunar prin programul național de protecție socială „Bani de liceu”. Unde pot fi depuse cererile

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 16 iun 2023, 00:10

Elevii de liceu care nu au o situație materială strălucită în familie pot beneficia de un ajutor financiar în valoare de 250 de lei prin prisma programului național de protecție socială „Bani de liceu”.

Elevii de liceu care provin din familii cu venituri modeste pot primi un ajutor financiar în valoare de 250 de lei lunar. Din anul 2021, cererea nu a mai solicitat cheltuieli pentru anumite documente. Cererile pentru ajutorul financiar pot fi depuse începând de astăzi, relatează AvocatNet.

Elevii de liceu pot depune cerere pentru ajutorul financiar de 250 de lei

[Sursa: PixaBay]

Potrivit documentului emis de către autorități, „în anul şcolar 2022- 2023, Ministerul Educaţiei va co ntinua derularea Programului naţional de protecţie socială «Bani de liceu», conform legislaţiei în vigoare”.

Citeste si: Se schimbă modul de calcul al mediilor în anul școlar 2022- 2023! Iată noua formulă de care trebuie să afle toți elevii

Așadar, conform HG 1.488/2004, elevii ale căror familii au venituri mici pot solicita un ajutor financiar în valoare de 250 de lei pe lună. Limita venitului brut lunar pe membru de familie pentru care se acordă ajutorul, realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului, este de 500 de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Unde se depun cererile pentru ajutorul financiar

Anul acesta, cererile pentru „Bani de liceu” pot fi depuse la școlile în care studiază elevul, între 15- 25 septembrie. Ulterior, pe 17 octombrie, va fi afișată o listă cu beneficiarii. În perioada 18- 21 octombrie vor putea fi depuse contestațiile, iar în perioada 22- 25 octombrie, acestea vor fi concluzionate.

Programul național de protecție socială „Bani de liceu” a fost inițiat în anul 2004, iar valoarea ajutorului financiar și valoarea plafonului necesar pentru acordarea lui au fost schimbate, pentru prima oară, în 2018.

Citeste si: Elevii vor primi noi alocații. Ce valoare au și în ce condiții vor fi acordate

Pentru a beneficia de banii de la stat, elevii trebuie să aducă declarații notariale privind lipsa veniturilor în cazul membrilor majori ai familiei. Până anul trecut, emiterea unei declarații notariale era scumpă, ajungând uneori să valoreze aproape jumătate din suma primită într-o lună. Pentru a remedia acest impediment, printr-un ordin al ministrului Justiției, s-a extins lista actelor care nu trebuie să fie plătite pentru emitere la notariat cu cele necesare accesării diverselor forme de ajutor stabilite de autorități prin legi speciale sau de protecție socială, categorie în care intră și ajutorul pentru liceu.