Elevii vor avea o nouă materie. Cadrele didactice urmează să fie instruite, pentru a o preda

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 09 dec 2023, 03:45

Materia se va regăsi în școlile primare și peste 50.000 de elevi din toată țara vor fi incluși în proiectul pilot

Sursa: pexels

Începând cu luna septembrie a acestui an, elevii vor avea o nouă materie la școală. Materia va fi una opțională, iar cadrele didactice vor trebuie să fie instruite înainte, pentru a putea să o predea elevilor.

O nouă materie va fi introdusă în școli, la începutul anului școlar 2023-2024. Aceasta va fi una opțională și peste 50.000 de elevi vor fi incluși în programul pilot.

O nouă materie va fi introdusă în școli

Materia se va regăsi în școlile primare și peste 50.000 de elevi din toată țara vor fi incluși în proiectul pilot. Materia este una diferită față de ceea ce s-a crezut, fiind vorba de șah.

Pentru ca proiectul să poată fi pus pe picioare, va fi nevoie ca peste 3.000 de profesori să fie instruiți și antrenați în următoarele șase luni, pentru a putea să le predea noua materie copiilor.

Anual, antrenorii unei academii de șah din București oferă mentorat pentru aproximativ 800 de copii care vor să joace șah de performanță, iar părinții trebuie să scoată din buzunar mai bine de 200 de lei.

„Copiii vin la noi de la vârstă de patru ani și rămân aici până când se lasă de șah, cum s-ar spune. Avem copii și la 70 de ani. Ei vin o dată, de două, trei ori pe săptămână, depinde de nivelul lor și dorința de a progresa.

Citește și: Înscrieri Clasa Pregătitoare 2023. Iată care sunt cele mai căutate școli

Avem campioni naționali, avem campioni europeni. Șahul a fost întotdeauna un sport popular în România, doar că nu a fost întotdeauna susținut de către Guvern”, a precizat Alecsandu Oțetea, președintele Academiei de Șah.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ministerul Educației a aprobat introducerea noii materii

Vlad Ardeleanu, președintele Federației de Șah, vede ideea ca pe o oportunitate, mai ales că părinții nu vor mai trebui să plătească pentru orele predate elevilor.

„Elementul de noutate pe care-l aducem astăzi e faptul că e pentru prima oară când vorbim de o curriculă de educație prin șah, aprobată de Ministerul Educației, care va da posibilitatea cadrelor didactice să facă acest curs de formare”, a precizat acesta.

Vlad Ardeleanu a adus în discuție numeroasele beneficii ale șahului: accelerarea cogniției, a logicii și a calculelor matematice, dar și dezvoltarea personalității jucătorilor.

Citește și: Vești importante pentru elevi! Apar noi modificări la admiterea la liceu pe anul 2023. Ligia Deca a dat toate detaliile

Mai mult decât atât, copiii vor învăța să fie mai atenți, să se concentreze mai mult și să se acomodeze cu regulile. „Datorită social media, trebuie să scrollezi în permanență, șahul e un antidot puternic pentru acest fenomen.

Șahul îți dă o anumită rigoare, are o limită de reguli, iar în subconștientul copiilor se instalează această înțelegere a faptului că sunt reguli pe care nu le pot încălca”.

 

Taguri: