Elevii vor primi bani în avans pentru naveta la școală. Ce sume sunt acordate de Ministerul Educației și ce trebuie să facă elevii pentru a le primi

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 21 aug 2023, 01:30

Elevii vor primi mai mulți bani pentru naveta la școală 

Sursa: pexels

Elevii care învață în alte localități decât cele în care au domiciliul vor primi în avans banii pentru naveta la școală. Iată cum trebuie să solicite acest ajutor și ce sume de bani sunt acordate de stat.

Pentru a simplifica procesul de acordare a banilor pentru naveta la școală, Ministerul Educației a decis să nu mai ceară elevilor documente justificative. Iată cum vor fi acordați banii pentru naveta la școală în 2022 și 2023, dar și ce sume au fost anunțate de Ministerul Educației.

Bani în avans pentru naveta la școală. Când vor primi elevii banii pentru transport? 

Un draft de ordin de ministru dorește schimbarea metodologiei de decontare a abonamentelor pentru naveta la școală.

Astfel, elevii vor primi banii în avans, ceea ce le va permite să își achiziționeze în fiecare lună abonamentele de transport. Noile modificări prevăd ca elevii care fac naveta să nu mai prezinte documente justificative pentru a primi banii de transport lunar, ci este suficient să depună în fiecare lună o cerere în acest sens. Cererea se depune de către elevii care fac naveta zilnic în fiecare lună, mai exact până pe data de 10.
Cererile sunt procesate ulterior, iar școala solicită inspectoratului școlar, până pe data de 20 ale lunii, sumele care urmează să fie acordare elevilor în avans. Practic, potrivit metodologiei, sumele pentru naveta la școală ar urma să fie acordate elevilor în intervalul 25-28 ale lunii. 

Elevii nu vor mai fi nevoiți să prezinte abonamentele de călătorie, biletele sau orice alte documente justificative, ci va fi suficientă completarea cererii la început de lună.

Excepție de la regulă vor face elevii în cazul cărora sumele vor fi suplimentare sau elevii care stau în internate sau în gazdă.

Câți bani vor primi elevii pentru naveta la școală? 

Elevii care au domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află instituția de învățământ la care sunt înscriși au dreptul să primească bani pentru pentru naveta la școală. Sumele sunt calculate în funcție de distanța care există între localitatea de domiciliu și cea în care se află școala.

Banii sunt calculați astfel încât să ajungă pentru transportul dus-întors, pe toată durata cursurilor.

Pentru distanțele de până la 3 kilometri, suma acordată pentru naveta la școală este de 60 de lei/lună. În cazul distanțelor care depășesc 3 kilometri, suma de 60 de lei este suplimentată cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru parcurs în plus. Astfel, pentru 50 de kilometri, suma maximă este de 342 de lei, iar în situația în care distanțele depășesc 50 de kilometri, pentru fiecare kilometru în plus se vor mai acorda câte 6 lei/lună.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Banii vor fi acordați după această schemă în perioada februarie-decembrie 2023. Pentru luna decembrie 2022, sumele vor fi acordate în intervalul 8-15 decembrie 2022, iar pentru ianuarie 2023, plata se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor școlare. 

Pentru luna noiembrie 2022, elevii vor fi nevoiți să prezinte în continuare documentele justificative, iar decontarea se va face până pe 15 decembrie 2022. 

„Decontarea sumelor aferente lunii noiembrie 2022 se va face până la data de 15 decembrie 2022, pe baza documentelor justificative, luând în considerare pentru perioada 1-16 noiembrie tarifele prevăzute de O.M.E. nr. 4426/2021, iar pentru perioada 17-30 noiembrie 2022 tarifele prevăzute în prezentul ordin”, scrie în draftul ordinului de ministru, potrivit edupedu.ro.

Citește și: Cazare mai scumpă în căminele studențești. Universități din România au mărit taxele din cauza facturilor mari la utilități. Noile costuri stabilite

Ce se întâmplă în cazul în care suma este mai mică decât costul abonamentului de transport? 

Pentru că pot să apară situații în care costul abonamentului de transport poate fi mai mare decât suma oferită de stat, autoritățile au menționat că suma pentru naveta școlară poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz elevii trebuie să prezinte documentele justificative. Dacă nici după dublarea sumei aceasta nu acoperă costul de transport, școlile sunt obligate să raporteze aceste cazuri la inspectoratul școlar, care urmează să transmită mai departe consiliilor județene cererile pentru acordarea de bani elevilor, din bugetele lor.  

Cum vor primi bani pentru navetă elevii care stau la cămin sau în gazdă?

De bani pentru naveta școlară vor beneficia și elevii care stau la cămin sau în gazdă. Ei vor primi contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, dar și contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale. Banii vor fi acordați din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, până la data de 15 ale lunii, pentru luna anterioară. Elevii aflați în această situație trebuie să prezinte documentele de transport justificative. 

Citește și: Elevii vor primi noi alocații. Ce valoare au și în ce condiții vor fi acordate