Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a spus că elevii vor primi burse de 3.000 de lei. Mai mult decât atât, acesta a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că liceele profesionale nu vor mai putea înființa și un alt profil, doar pentru a avea mai mulți elevi.
Sorin Cîmpeanu explică decizia de a acorda burse elevilor
„ Liceele sunt de trei feluri: cu filieră vocațională, filieră teoretică și filieră profesională.
Am dat exemplul unui colegiu pedagogic, în care avem clase de alimentație publică, de exemplu. Sună și stupid: «Am terminat Alimentație publică la Colegiul pedagogic». Învățământul profesional va fi doar profesional. Așa vom putea să concentrăm resurse materiale, de infrastructură și umane pentu dezvoltarea acelui liceu profesional.
Am lansat un apel de 338 de milioane de euro pentru consorții de învățământ dual, din care vor face parte aceste licee profesionale.
Liceele teoretice și vocaționale vor putea să aibă clase dintr-un alt profil, dar nu din profesional. Într-un liceu vocațional, colegiu pedagogic, vei putea să ai și clase de filologie cu condiția ca cel puțin două treimi să fie clase în profilul asumat. Tranziția se va face treptat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
Ministrul Educației susține că bugetul anual destinat educației va fi cu mult depășit
Cu toate că dorește ca schimbările să fie aplicate, ministrul este conștient de faptul că noul sistem de burse depășește considerabil bugetul alocat anului curent.
„În paralel, am instituit un nou sistem de burse care generează mult peste dublul bugetului de anul acesta, un impact bugetar foarte mare. Ele presupun o alocare per elev de 400 de lei pentru fiecare elev în învățământul primar, unde se dau doar burse sociale, de 900 de lei în învățământul gimnazial, de 1.500 de lei în cel liceal teoretic și vocațional și 3.000 de lei în învățământul profesional. Un alt factor de atractivitate al învățământului profesional”, a mai spus acesta, potrivit romaniatv.net.
Miercuri, 14 iulie, Ministerul Educației a publicat rezultatele repartizării computerizate a absolvenților de clasa a VIII-a la școlile profesionale. Drept urmare, anul acesta, numărul elevilor înscriși a fost mult mai mic.
Mai exact, din cele peste 41.000 de locuri disponibile, înscriși au fost doar 18.388 de elevi, numărul locurilor neocupate fiind de 22.664, informează romaniatv.net.
Mai mult decât atât, din totalul absolvenților de clasa a VIII-a, 6.852 de elevi nu au fost repartizați în niciun liceu, deoarece numărul opțiunilor alese a fost mult prea mic.