Elevii vor primi noi alocații. Ce valoare au și în ce condiții vor fi acordate

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 14 iun 2023, 05:00

Elevii vor primi noi alocații. Ce valoare au și în ce condiții vor fi acordate

Sursa: Facebook: Sorin Mihai Cimpeanu

După ce li s-au retras bursele rurale elevilor de liceu, acum, elevii vor primi noi alocații. Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației, iar Ordonanța de Urgență ce permite acordarea lor a fost anunțată.

Elevii vor primi noi alocații, anunță Sorin Cîmpeanu. Acestea au o valoare de 300 de lei, conform Ordonanței de Urgență ce a fost anunțată în ședința de Guvern, astăzi, 14 septembrie.

Elevii vor primi noi alocații

Elevii care fac naveta pentru a putea ajunge la unitățile de învățământ vor primi alocații în valoare de 300 de lei. Sorin Cîmpeanu a precizat faptul că, în ceea ce privește elevii ce nu au o situație financiară prea bună, aceștia vor beneficia și de bursele sociale și de alocațiile de transport.

„Este vorba de o sumă forfetară pentru toți acei elevi care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Suma poate ajunge la 200-300 de lei/elev, peste bursa socială de 200 de lei. Aceste alocații forfetare pot crește cu până la 50% în cazul în care abonamentele de transport în zona respectivă sunt foarte mari.

Citeste si: Cum se vor acorda bursele în anul școlar 2022-2023! Cine sunt elevii care vor beneficia de mai multi bani de la stat

Un elev poate să primească bursă socială de 200 de lei, 300 de lei – alocație de transport și dacă are performanță poate primi și bursă de performanță de 500 de lei. Bursele sociale se acordă pe toată durata anului calandaristic, iar alocația de transport pe toată durata anului școlar. Citeşte întreaga ştire: După ce a eliminat bursele rurale pentru liceeni, Cîmpeanu anunță că dă alocații de transport celor care învață în altă localitate”, a spus ministrul Educației.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sorin Cîmpeanu a menționat faptul că Ministerul Educației este responsabil pentru asigurarea alocațiilor de transport, în timp ce bursele sociale sunt plătite din bugetele autorităților locale.

Sorin Cîmpeanu nu susține acordarea burselor sociale elevilor ce nu întâmpină probleme economice

Ministrul Educației a spus că, dacă bursele sociale vor fi acordate elevilor care au o situație financiară bună sau foarte bună, resursele economice nu vor mai fi suficiente pentru elevii care chiar au nevoie de acei bani.

În urmă cu doar câteva zile, Sorin Cîmpeanu a decis să elimine bursele sociale care erau acordate elevilor din mediul rural ce mergeau la școală în altă localitate.

Decizia a fost aspru criticată, iar Avocatul Poporului a declarat faptul că acest lucru nu face nimic altceva decât să mențină și să adâncească inechitățile înregistrate „între elevii din mediul rural și cei din mediul urban”, potrivit libertatea.ro.

Citeste si: Structura anului școlar 2022-2023. Cum sunt împărțite cele 5 module de învățare și când vor avea elevii vacanță în noul an școlar 2022-2023

„Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”, este precizat în Ordinul de ministru.