Elevii vor primi tichete sociale. Când trebuie depuse cererile și ce se poate achiziționa cu ele

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 iun 2023, 02:30

Elevii vor primi tichete sociale. Când trebuie depuse cererile

Sursa: Istock

Elevii vor primi tichete sociale în valoare de 500 de lei. Cererile trebuie să fie depuse încă din prima zi de cursuri, însemnând data de 5 septembrie. Pe data de 23 septembrie, lista cu beneficiarii va ajunge la Ministerul Educației.

Elevii vor primi tichete sociale, dar nu se știe când suma va intra în posesia acestora. Lista cu beneficiari va fi comunicată Ministerului Educației de către inspectoratele școlare.

Elevii vor primi tichete sociale

Elevii care fac parte din familiile defavorizate vor primi tichete sociale în valoare de 500 de lei. Cu ajutorul lor, școlarii vor putea să achiziționeze rechizite și nu numai.

Până pe data de 23 septembrie, Ministerul Educației va trebui să primească lista cu numele preșcolarilor și ale școlarilor de la inspectoratele școlare. Completările și modificările ulterioare au fost prevăzute în Ordonanța de Urgență nr. 133/2020.

Mai mult decât atât, Ordonanța de Urgență prevede acordarea unui sprijin educațional prin intermediul unui sprijin financiar. Acesta va veni sub forma tichetelor pe un suport electronic, susține Iulian Cristache, președintele Edupart, prin intermediul unei postări efectuate în mediul online.

Fiecare elev va putea cumpăra, cu ajutorul tichetelor sociale: rechizite, articole vestimentare, încălțăminte, dar și alte lucruri, toate necesare nevoilor elevilor.

Citeste si: Cum va fi școala din 5 septembrie 2022. Toate modificările cu care se vor confrunta elevii în noul an școlar

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Pentru ca tichetele sociale să fie acordate elevilor, trebuie întocmită o cerere de către reprezentantul familiei. Acestea și actele doveditoare (veniturile și componenta familiei) urmează să fie depuse la secretariatul unității școlare la care este înscris elevul, dar în termen de cinci zile de când anul școlar a început.

300 de școli urmează să primească o masă caldă în fiecare zi

Ministerul Educației a aprobat cele 300 de unități și de subdiviziuni administrativ-teritoriale și de unități-pilot, prin intermediul unui ordin de ministru, în care va fi implementat Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar în anul școlar 2022-2023.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, decizia ca numărul școlilor care oferă mese calde să fie dublat a venit în urma cererilor primite din partea inspectoratelor școlare.

„Comparativ cu anul școlar 2021-2022, se majorează cu 50% și limita valorică zilnică a produselor acordate: de la 10 la 15 lei/masă/beneficiar. Pentru menţinerea sănătăţii preşcolarilor şi elevilor beneficiari vor fi distribuite doar produse alimentare obţinute în unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.

Citeste si: REZULTATE BAC toamnă 2022. Au fost publicate primele rezultate la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă. Ce note au luat elevii claselor terminale de liceu

Produsele distribuite vor respecta cerinţele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, dar și de celelalte reglementări europene în domeniu. Această inițiativă se înscrie în demersul deja început de Ministerul Educației de a reduce abandonul școlar și rata de parăsire timpurie a școlii, determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu problemele economice și sociale accentuate de pandemia Covid-19”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.