Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care elevii vor avea posibilitatea să circule gratuit cu trenul și cu metroul.
Elevii vor avea gratuitate la tren și la metrou
Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect prin care se cere ca începând din acest an elevii să circule gratuit cu trenul și metroul.
Astfel, Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar, specifică faptul că elevii "beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație", iar proiectul guvernamental explicitează condițiile în care elevii vor elevii vor
Citește și: Anunț important despre bursele elevilor din România! Se taie bani din cauza zilelor libere
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Ce prezintă mai exact noua Lege?
Potrivit noii Legi, elevii ar putea beneficia, pe parcursul întregului an școlar, de gratuitate la transportul naval și feroviar, gratuitatea aplicându-se pentru clasa a II-a, la toate categoriile de trenuri.
De ce acte aveți nevoie pentru a intra în posesia documentelor de călătorie?
Pentru a putea avea acces la documentele de călătorie, elevii vor avea nevoie de cardul național de elev, fie carnetul sau legitimația emisă de instituția de învățământ frecventată ori o adeverință echivalentă. În ceea ce privește procedurile online, confirmarea calității de elev se va face prin interogarea bazei de date pe care Ministerul Educației o transmite Autorității pentru Reforma Feroviară.
Citește și: Scandal înainte de începutul noului an școlar! Directorii cer salarii mai mari în schimbul demisiilor
De asemenea, elevii vor putea avea acces la gratuitate inclusiv la metrou, iar abonamentele lunare gratuite pentru elevi se vor elibera prin casieriile din stațiile de metrou, pe suport card contactless reîncărcabil, în baza confirmării/validării calității de elev. Aceasta se face în baza carnetului de elev, vizat pentru anul școlar în curs (care trebuie să aibă înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului) sau a adeverinței emise de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, în original, sau a cardului național de elev, precum și a cărții de identitate, în original, pentru elevii de peste 14 ani sau a certificatului de naștere în copie, pe suport hârtie sau electronic, pentru elevii sub 14 ani.
De menționat este faptul că proiectul de hotărâre de Guvern va intra în vigoare după adoptarea sa de către Executiv si publicarea în Monitorul Oficial.