Elevii vor urma cursuri de prim ajutor la școală. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 21 iul 2023, 01:45

Cursuri de prim ajutor pentru elevi

Sursa: peexls.com

De anul viitor, elevii vor urma cursuri de prim ajutor la școală, potrivit unui proiect de lege care a fost adoptat de Camera Deputaților.

Elevii din România ar putea putea urma cursuri de prim ajutor la școală începând cu anul școlar 2023-2024. Camera Deputaților a adoptat săptămâna aceasta un proiect care vizează completarea și modificarea articolului 65 din Legea Educației Naționale.

Astfel, pentru disciplina Biologie – „Anatomia și fiziologia omului”, atât în învățământul gimnazial, cât și în cel liceal, programa școlară va cuprinde și noțiuni de prim-ajutor. 

Citeste si: Fără teze obligatorii, dar cu un plan individual de învățare pentru fiecare elev. Lista completă a modificărilor pentru anul școlar 2022-2023

Cursuri de prim ajutor pentru elevi 

Cursuri de prim ajutor pentru elevi
[Sursa: peexls.com]

Elevii din ciclul gimnazial și cei de liceu vor avea în programa școlară și cursuri de prim ajutor, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale, proiect care a fost

adoptat săptămâna aceasta de Camera Deputaților. 

Noțiunile de prim ajutor vor fi cuprinse în disciplina Biologie- „Anatomia și fiziologia omului”, iar activitățile practice din cadrul acestui curs se vor desfășura în colaborare cu specialiști din domeniul sănătății.

Cursurile de prim ajutor vor fi introduse în școli și licee începând cu anul școlar 2023-2024, dacă proiectul de lege va ajunge să se aplice până atunci.

Potrivit inițiatorilor acestui proiect, citați de avocatnet.ro ,  e necesară introducerea unor cursuri obligatorii de prim ajutor în școli, deoarece, „în România, curricula școlară cuprinde, în prezent, disciplina opțională «Educație pentru sănătate», care cuprinde și noțiuni de prim ajutor, dar aceasta se face disproporționat la nivelul țării și chiar în cadrul aceluiași județ.

Răspunsurile primite recent de la inspectoratele școlare județene dovedesc accesul inegal la educația în prim ajutor, majoritatea optând pentru desfășurarea unui curs în timpul «săptămânii altfel» sau includerea unor noțiuni în orele de dirigenție, biologie sau educație fizică”. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Bani de la Guvern pentru elevii de 10. Câţi bani vor primi cei care au luat nota maximă în acest an la Evaluarea Naţională sau la Bacalaureat

Cursuri de educație sexuală în școli 

Un alt proiect care se află pe lista de așteptare este cel referitor la introducerea cursurilor de educație sexuală în școli, un proiect extrem de controversat. 

Părintii romani se tem ca educația sexuală la vârste fragede ar putea duce la începerea timpurie a vieții sexuale si la un număr mai ridicat de parteneri. In realitate, cercetările demonstrează exact contrariul. Tocmai de aceea, in multe tari din Europa educația sexuala este disciplina obligatorie in școală. În România, copiii si adolescenții învață in cadrul disciplinei opționale Educație pentru sănătate despre sănătatea reproducerii si a familie.

Educația sexuala acoperă o gama largă de subiecte privind atât aspectele fizice si biologice ale sexualității, cat si aspectele emoționale si sociale. Aceasta recunoaște si accepta toți oamenii ca ființe sexuale si înseamna mai mult decât prevenirea bolilor cu transmitere sexuala sau a sarcinii. 

Proiectul de lege, ce vizează introducerea în Legea 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului a unor măsuri de protecție a copiilor aflați în plasament sau instituționalizați, a atras foarte multe critici din cauza faptului că viza şi includerea unei noi materii în școli, respectiv educația pentru viață, inclusiv sanitară.

În prezent, conform avizului și amendamentelor primite din partea comisiilor deputaților, unde se află pentru a doua oară, ca urmare a cererii de reexaminare emisă de șeful statului, se face referire la "programe de educație pentru sănătate", care vor avea ca scop prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. 

Aceste programe se vor adresa elevilor începând cu clasa a VIII-a și vor putea fi urmate de aceștia doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților acestora.