Eliberarea permisului de conducere se va putea realiza online. MAI a depus un nou proiect de ordin

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 apr 2024, 15:49

Eliberarea permisului de conducere se va putea realiza online

Sursa: PixaBay

MAI a depus un nou proiect de ordin care să scurteze cozile la care stau românii ce trebuie să își elibereze permisul de conducere.

Românii ce își pierd sau deteriorează permisul de conducere trebuie să îl schimbe, iar pentru a le veni în ajutor, MAI a depus un nou proiect de ordin prin care să fie modificate actualele condiții de eliberare ale acestuia, astfel încât procesul să poată fi realizat și online. Iată care sunt modificările pe care MAI le-a propus.

Eliberarea permisului de conducere se va putea realiza online

MAI a depus un nou proiect de ordin pentru românii ce și-au pierdut permisul de conducere sau trebuie să îl schimbe deoarece este deteriorat, astfel încât procesul să se poată realiza și online, fără a fi necesară deplasarea la poliție. În prezent, românii al căror permis este furat, pierdut sau deteriorat trebuie să se deplaseze la unul dintre sediile autorităților pentru a primi un duplicat al permisului de conducere.

Ministerul Afacerilor Interne își dorește ca acest proces să se schimbe, astfel încât șoferii să nu mai fie nevoiți să ajungă la poliție pentru a primi un duplicat al permisului de conducere. Potrivit proiectului de lege pus în dezbatere, cererea pentru eliberare online a duplicatului dar şi documentele necesare vor putea fi găsite pe site-urile DRPCIV.

Citește și: Șoferii români, testaţi pentru alcool sau substanțe interzise în ambulanţele SMURD. Decizia care stârnește un val de nemulțumiri

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prin intermediul acestor modificări prezente în proiectul de lege pus în dezbatere de către MAI, șoferii nu vor mai trebui să predea permisul vechi, deoarece valabilitatea acestuia nu va mai fi reînnoită şi va înceta în momentul în care cererea este înregistrată. Chiar dacă acest proces va putea fi realizat online, șoferii vor primi în continuare o dovadă înlocuitoare a permisului. 

Persoanele ce sunt nevoie să își schimbe permisul de conducere nu trebuie să meargă la poliție nici pentru a ridica permisul, deoarece acesta va fi livrat la adresa titularului în România sau la serviciul public comunitar regim

permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pe care solicitantul în scrie în cererea pe care o va încărca pe unul dintre site-urile DRPCIV, relatează avocatnet.ro.

Documentele necesare pentru eliberarea permisului de conducere

Persoanele ce trebuie să își schimbe permisul de conducere deoarece acesta a expirat trebuie să prezinte autorităților mai multe documente, numărându-se: cererea de schimbare a permisului, actul de identitate original, dovada plății taxei pentru schimbarea permisului auto, permisiunea de conducere expirată, fișa medicală pentru schimbarea permisului expirat, care atestă că titularul este apt din punct de vedere medical să

conducă autovehicule. În această situație, șoferul va primi un permis de conducere nou, cu o valabilitate de 10 ani.

În cazul în permisul de conducere al șoferului a fost pierdut, furat sau deteriorat, acesta nu va mai avea nevoie de fișa medicală, iar permisul eliberat va avea aceeași valabilitate ca a celui pierdut sau deteriorat. Taxa pe care trebuie să o plătească șoferii în anul 2024 a ajuns la valoarea de 89 de lei, iar aceasta poate fi achitată prin virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online, ghișeul.ro,

mandat poștal sau alte mijloace de plată, prevăzute de lege. 

Este important ca șoferii să știe că taxa pentru permisul de conducere nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor, ci aceasta trebuie realizată înainte. În dosarul cu toate elementele se va prezenta și dovada de plată a taxei de 89 de lei, potrivit dgpci.mai.gov.ro.