Din cauza vântului puternic, elicea eolienei a început să funcționeze necontrolat, iar riscul ca aceasta să se desprindă a dus la evacuarea de urgență a 72 de persoane.
Unde au fost evacuați bătrânii de la azilul din Poarta Albă
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța a decis evacuarea căminului pentru vârstnici, situat la doar 10 metri de turbină. Cei 72 de rezidenți au fost mutați temporar la o grădiniță aflată la aproximativ 500 de metri distanță.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că în incinta căminului existau și rezervoare de GPL, ceea ce a amplificat riscul în cazul unui accident. Decizia de evacuare a fost luată pentru a preveni orice posibilă tragedie.
„Este o grădiniță la 500m aproximativ și acolo vor fi dus duse persoanele. Pompierii vor asigura ce este nevoie, împreună cu autoritățile locale, ce este nevoie pentru cazarea lor în condiții corecte, adică cât se poate de corecte.
Să zicem că nu vor fi egale cu condițiile din căminul unde stăteau până se vor întoarce acolo și sperăm cât mai repede. Dar la acest moment grădinița și pompierii vor asigura și alte posibilități de cazare împreună cu autoritățile locale”, a declarat Raed Arafat, citat de Digi24.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele
Din ce cauză s-a rupt elicea eolienei
Pe timpul nopții, elicea turbinei eoliene s-a desprins și s-a prăbușit, fără a provoca pagube materiale sau victime. Autoritățile au confirmat că zona este acum sigură, iar persoanele evacuate pot reveni în casele lor și în căminul pentru vârstnici.
Raed Arafat a precizat că întreaga turbină urmează să fie demontată complet pentru a evita alte incidente similare.
Citește și: Incendiu violent la un azil de bătrâni din Tulcea. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Incidentul a avut loc în contextul unei furtuni severe care a lovit România, cu rafale de vânt ce au atins viteze de peste 100 km/h în unele zone.
Meteorologii au emis un cod portocaliu pentru litoral, unde rafalele au atins 90 km/h. Pe lângă pericolul reprezentat de turbina eoliană, vântul puternic a provocat pagube semnificative în alte regiuni, cum ar fi doborârea copacilor în București și avertizări pentru populație în Câmpulung.„Au început să se învârtă paleţii şi într-un stil foarte puternic, încât nici cei de la ISU nu-şi dau seama ce se întâmplă”, a transmis președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, citat de observatornews.ro.