Elon Musk a răspuns pozitiv solicitării ucrainene. Ucrainenii au cerut ajutor pentru că erau nevoiți să înlocuiască serviciile de internet distruse de atacul Rusiei.
Elon Musk a anunțat duminică faptul că rețeaua de sateliți Starlink ai SpaceX este deja activă în Ucraina, informează G4Media.ro.
Mykhailo Fedorov, vicepremier al Ucrainei și ministru al transformării digitale din Ucraina, i-a cerut ajutorul lui Elon Musk, iar patronul Tesla a răspuns rapid pozitiv, implementarea noii rețele digitale de internet în Ucraina fiind realizată în numai 10 ore.
„Serviciul Starlink este acum activ în Ucraina. Mai multe terminale sunt pe drum”, a scris Elon Musk pe Twitter, la 10 ore de la solicitarea oficială a vicepremierului ucrainean.
Zelensky a cerut ajutorul Occidentului în contextul invaziei ruse
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a făcut în nenumărate rânduri apel la Occident pentru a fi ajutat în tentativa de a respinge atacul Rusiei asupra Ucrainei.
Mai multe țări, din UE și din afara UE (precum Turcia), i-au sărit în ajutor lui Zelensky în contextul în care Ucraina este invadată de armata rusă.
Turcia, membră NATO, a luat decizia de a pune în aplicare un pact internațional care limitează tranzitul navelor de război rusești din Marea Mediterană la Marea Neagră.
„Nu este vorba despre câteva lovituri aeriene, situația din Ucraina este oficial un război... Vom pune în aplicare Convenția de la Montreux”, a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei, într-un interviu acordat postului CNN Turk.
Germania a renunțat la embargo și a decis să trimită lansatoare de grenade cu propulsie de rachete germane 400 în Ucraina pentru ca poporul ucrainean să reziste invaziei ruse.
Anterior cancelarul german Olaf Scholz invocase o „responsabilitate istorică” prin refuzul de a vinde arme Ucrainei.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei marchează o schimbare de epocă, ea ameninţă ordinea postbelică stabilită.
Negocieri între Rusia și Ucraina
Echipe de negocieri vor discuta un posibil acord de pace între Rusia și Ucraina la Belarus, pe teritoriul președintelui Aleksandr Lukașenko, foarte apropiat de Putin.
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky nu își pune mari speranțe în aceste negocieri, dar a decis să trimită o echipă în Ucraina, explicând că „trebuie încercat”.
„Obiectivul nostru este integritatea teritorială”, a declarat Zelensky.
„Voi spune sincer, ca întotdeauna: nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsați-i să încerce. Pentru ca niciun cetățean al Ucrainei să nu se îndoiască că eu, în calitate de președinte, nu am încercat să opresc războiul când a existat chiar o șansă mică”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelensky.
„Și în timp ce băieții noștri sunt acolo (n.r.: delegația ucraineană), președintele este aici, șeful de stat major este aici, primul-ministru este aici, armata este aici, comandantul șef este aici. Ne vom apăra cu toții statul și granițele noastre”, a subliniat președintele ucrainean.
Zelensky este el însuși în mare pericol, președintele ucrainean anunțând anterior că are informații potrivit cărora este "ținta numărul 1" în această operațiune militară din Ucraina.
The Times a informat că un grup de 400 de mercenari aparținând grupului Wagner ar fi fost trimiși în Ucraina cu scopul de a-l asasina pe Zelensky.
Citeste si: Încep negocierile dintre Rusia și Ucraina. Cum arată sala unde au loc discuțiile, în a cincea zi de război