Elvetia amendeaza burqa cu 1 000 CHF!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 iul 2023, 03:10

Guvernul elvețian a trimis Parlamentului un proiect de lege care vizează amendarea cu până la 1.000 de franci elvețieni

Sursa: PixaBay

Guvernul elvețian a trimis Parlamentului un proiect de lege care vizează amendarea cu până la 1.000 de franci elvețieni

Propunerea de percepere a amenzilor nu a menționat direct islamul și vizează, de asemenea, oprirea protestatarilor violenți de a purta măști, însă mai mulți politicieni și militanți se referă la această măsură ca fiind "interdicția burqa".

Guvernul elvețian a trimis Parlamentului un proiect de lege care vizează amendarea cu până la 1.000 de franci elvețieni (1.005 dolari) a persoanelor care încalcă interdicția națională privind acoperirea feței, în încercarea de a pune în aplicare o legislație privind "interzicerea burqa".

Propunerea extremei drepte de a interzice acoperirea feței în public a obținut anul trecut o victorie la limită într-un referendum obligatoriu, după ce a fost lansată de același grup care a organizat în 2009 interzicerea noilor minarete.

Grupurile musulmane au condamnat votul ca fiind discriminatoriu și au promis că vor fi atacate în justiție.

Propunerea cabinetului de a aplica amenzi nu menționează direct islamul și vizează, de asemenea, să împiedice protestatarii violenți de pe stradă să poarte măști, însă politicienii locali, mass-media și militanții se referă la această

măsură ca fiind "interzicerea burqa". După consultări, cabinetul a atenuat apelurile de a o ancora în codul penal și de a amenda contravenienții cu până la 10.000 de franci.

"Interzicerea acoperirii fețelor are ca scop asigurarea siguranței și ordinii publice. Pedeapsa nu este prioritară", a precizat miercuri într-o declarație. Afișe de campanie pe care se putea citi "Opriți islamul radical!" și "Opriți extremismul!", cu o femeie în niqab negru, au fost lipite în orașele elvețiene.

Pe posterele rivale se poate citi: "Nu unei legi "anti-burqa" absurde, inutile și islamofobe". Propunerea, care urmărește, de asemenea, să împiedice protestatarii violenți de pe străzi și huliganii din fotbal să poarte măști, este anterioară pandemiei Covid-19, care a făcut ca toți adulții să fie obligați să poarte măști în multe medii pentru a preveni răspândirea infecției. Ea a întrunit sprijinul necesar pentru a declanșa un referendum în 2017.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Derogări propuse

Mai multe excepții de la lege au fost, de asemenea, incluse în proiect. Guvernul a sugerat renunțarea la interdicție în avioane, în spațiile diplomatice și în locurile de cult. Acoperirile legate de sănătate, siguranță, condiții climatice și obiceiuri locale ar rămâne valabile. Spectacolele artistice și publicitatea ar fi scutite. Măștile considerate necesare pentru a se proteja în timpul exercitării drepturilor fundamentale de exprimare și de întrunire ar fi permise atâta timp cât autoritățile aprobă și ordinea publică este asigurată.

Franța a interzis purtarea vălului integral în public în 2011, iar Danemarca, Austria, Țările de Jos și Bulgaria au interzis total sau parțial purtarea de măști în public.

Musulmanii reprezintă aproximativ 5% din populația elvețiană, majoritatea având rădăcini în Turcia, Bosnia și Kosovo. Interdicția ar însemna că nimeni nu și-ar putea acoperi complet fața în public- fie în magazine, fie în mediul rural. Ar exista excepții, inclusiv pentru lăcașurile de cult.

"Pe lângă faptul că este inutil, acest text este rasist și sexist", a declarat Ines El Shikh, purtătoarea de cuvânt a grupului de femei musulmane feministe Purple Headscarves. Ea a declarat pentru AFP că legea propusă creează impresia unei probleme, dar "în Elveția există doar 30 de femei în burqa". 

Citeste si: Puterea poliției moralității- Cum sunt abuzate femeile in Iran?

Citeste si: Top 5 cele mai bine plătite locuri de muncă din Elveția

Citeste si: UE aduce sancțiunile împotriva Iranului