Elveția aprobă returnarea tancurilor în Germania?

Author: Bogdan Frațilă

Elveția, neutră din punct de vedere constituțional, a rezistat presiunilor europene de a trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina.

Sursa: PixaBay

Elveția, neutră din punct de vedere constituțional, a rezistat presiunilor europene de a trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina.

Elveția, neutră din punct de vedere constituțional, a rezistat presiunilor europene de a trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina. Dar Berna a acceptat în cele din urmă să returneze 25 de modele nefolosite, cu condiția ca acestea să nu ajungă pe câmpul de luptă.
Guvernul elvețian a dat miercuri aprobarea finală pentru a exporta 25 de tancuri de luptă Leopard 2 înapoi în Germania, revânzându-le producătorului original Rheinmetall.
Este punctul culminant al unei înțelegeri care a fost în pregătire aproape tot anul, în timp ce țările europene au încercat să convingă Elveția neutră să returneze o parte din tancurile sale excedentare păstrate în depozit, pentru a putea completa rândurile subțiate de alte țări europene și NATO care au trimis tancurile în Ucraina.

Elveția, neutră din punct de vedere constituțional, a rezistat presiunilor europene de a trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina.
[Sursa: PixaBay]

Germania a dat asigurări că tancurile nu vor merge în Ucraina

Inițial, guvernul de la Berna s-a opus, spunând că se ferește să returneze orice tancuri dacă există posibilitatea ca vehiculele să ajungă ulterior să fie folosite împotriva forțelor rusești din Ucraina.
Acest lucru ar încălca neutralitatea militară a țării, consacrată prin constituție, și legile stricte privind exporturile de arme.
"Această livrare de tancuri în străinătate îndeplinește criteriile de aprobare și legea privind materialul de război", a declarat Bundesrat-ul elvețian în momentul în care a anunțat decizia. "Deosebit de semnificativ este faptul că Germania a dat asigurări că tancurile vândute vor rămâne în Germania sau la partenerii NATO sau UE, pentru a-și acoperi propriile lacune."
Modelul specific în cauză, 87 Leopard 2 A4, este un vehicul relativ nou în lumea în mișcare lentă a producției de arme, fiind lansat în 2010.


Bundeswehr-ul german și alte câteva armate europene au avut comenzi restante pentru aceste vehicule, chiar dacă țările au început să exporte unele dintre modelele lor în Ucraina, epuizându-și și mai mult propriile stocuri.
Deși neutră din punct de vedere constituțional, bogata Elveție are, de asemenea, o politică de menținere a unei armate bine aprovizionate și moderne.
Ea deține 136 de tancuri aflate în prezent în serviciu și alte 96 de modele scoase din uz care erau ținute în depozit, dintre care 25 sunt acum programate să se întoarcă.
Ministrul economiei, Robert Habeck, și ministrul apărării, Boris Pistorius, au lansat un apel comun, cu ocazia unei vizite în luna februarie a acestui an, pentru ca Elveția să își reconsidere poziția și să pună la dispoziție unele dintre ele.
Aceștia au încercat să convingă Elveția că realimentarea țărilor care nu sunt parte la războiul din Ucraina- chiar dacă acest lucru, la rândul său, ar permite acestor țări să ia în considerare livrări suplimentare către Kiev ele însele- nu ar încălca normele țării privind exportul de arme.
Parlamentul elvețian a acordat o aprobare provizorie în septembrie. Armata elvețiană, care deține tancurile, a depus apoi o cerere de export. Aceasta a fost aprobată în mod oficial miercuri.

Elveția, neutră din punct de vedere constituțional, a rezistat presiunilor europene de a trimite tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina.
[Sursa: PixaBay]

Germania a ezitat în mod similar să trimită tancuri- la început

Până la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, Germania avea reguli foarte similare privind exportul de arme în conflicte fierbinți. Acestea datau de la înfrângerea Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial și de la eforturile sale postbelice de a se redefini ca o națiune neagresivă.
Guvernul de la Berlin s-a confruntat cu presiuni considerabile din partea aliaților NATO și a Ucrainei la începutul conflictului pentru ezitarea sa percepută de a furniza Kievului o serie de diferite tipuri de arme.
Tancurile de luptă Leopard 2, potrivite și pentru operațiuni terestre ofensive, au fost un exemplu de echipament militar pe care Germania a fost de acord să îl trimită doar după mai multe săptămâni de presiuni și după ce a primit asigurări din partea SUA că va expedia vehicule militare comparabile din depozitele sale.
Depozitele occidentale, atât de echipamente militare, cât și de muniția pe care o utilizează, au fost supuse la presiuni, deoarece țările încearcă să furnizeze Kievului echipamente care să se potrivească cu armata rusă.

Citește și: Tulburările de la OpenAI sunt mai mult decât Sam Altman

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citește și: Economia globala din 2023- Economii avansate si emergente

Citește și: Navigarea economica: O analiză a raportului financiar global în 2023