Embolie pulmonara. Ce e embolia pulmonara si cat de grava este aceasta afectiune! Poate cauza moartea!

Autor: A.I.
Actualizat: 30 nov 2020, 11:55

Embolie pulmonara (EP) inseamna o blocare brusca a unei artere pulmonare cu un cheag de sange care a plecat de la venele cu tromboza ale piciorului.

Cheagul care se formeaza intr-o parte a corpului si circula prin sange in alta parte a corpului se numeste embol. Astfel, in majoritatea cazurilor, EP este complicatia trombozei venoase profunde (TVP).

In mod normal, sangele curge din inima dreapta catre plamani, unde se incarca cu oxigen, dupa care se intoarce la inima stanga. De aici este pompat prin sistemul de vase numite artere catre tesuturi, de unde, dupa ce va ceda oxigenul, se va reintoarce la inima prin celalalt sistem de vase, numite vene.

Venele transporta acum sangele sarac in oxigen la inima dreapta, care il pompeaza la plamani unde se incarca din nou cu oxigen. Aceasta este si calea prin care un cheag de sange format in venele profunde de la picioare, poate sa ajunga in plamani, potrivit chirurgievasculara.ro.

EP este o boala grava, o urgenta medicala care produce:

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • distrugerea definitiva a unei parti a plamanului prin blocarea circulatiei catre tesutul pulmonar,
  • scaderea nivelului de oxigen in sangele din organism,
  • dereglarea altor organe care nu primesc suficient oxigen,
  • daca embolul este mare sau sunt multi emboli mai mici se poate produce moartea.

Embolie pulmonara. Care sunt cauzele

In 9 din 10 cazuri EP este produs de un cheag de sange care s-a format in venele profunde ale picioarelor (boala cauzatoare este denumita tromboza venoasa profunda), de unde, bucati din el care se rup si pot ajunge in plamani unde blocheaza circulatia pulmonara. Alte cauze rare de embolie sunt bule de aer, bucati din tumori canceroase sau de maduva osoasa, ca de exemplu in cazul fracturilor de femur.

Cine are risc de a face embolie pulmonara?

Persoanele cu risc major de face EP sunt cele care:

  • au varsta peste 60 de ani; riscul creste dupa aceasta varsta, astfel, cu fiecare 10 ani in plus, riscul de EP se dubleaza
  • au TVP sau au avut TVP inainte
  • au avut EP inainte sau au un membru al familiei care a avut EP
  • au fost diagnosticati cu cancer
  • stau la pat perioada mai lunga dupa interventii chirurgicale, fracturi
  • femeile gravide, lehuzele in primele 6 luni dupa nastere, femeile care iau anticonceptionale.

 

Care sunt simptomele de embolie pulmonara

Persoanele care fac EP vor avea brusc dificultati de a inspira profund, vor simti durere in piept, tuse, chiar tuse cu sange sau batai neregulate ale inimii. In unele cazuri insa, singurele simptome sunt cele ale trombozei venoase profunde (TVP): edem, durere sau roseata la nivelul piciorului. Contactati-va imediat medicul daca aveti semne sau simptome de TVP sau EP.



Este insa posibil ca persoanele cu EP sa nu aiba nici unul dintre simptomele de mai sus, ci sa simta doar o frica inexplicabila, sa respire mai des, sa transpire sau sa simta inima batand mai repede.

Cum se diagnosticheaza embolia pulmonara

In primul rand medicul va va pune intrebari legate de starea Dvs. de sanatate, de simptome si va va examina pentru a identifica factorii de risc ai TVP si ai EP. Pentru a confirma diagnosticul, medicul va indica si o serie de teste:

  • radiografie toracica
  • electrocardiograma, care da informatii despre bataile inimii
  • ecografie pentru a identifica cheaguri in venele de la picioare
  • testul D-dimeri; daca acesta e normal si nu aveti factori de risc e putin probabil sa aveti EP
  • angiografie pulmonara sau angio-CT pulmonar, care arata modul in care circula sangele in plamani

 

Cum se trateaza embolia pulmonara?

Scopul principal al tratamentului EP este sa oprim marirea cheagului din plamani si sa prevenim formarea altor cheaguri. Tratamentul EP incepe simultan cu 2 anticoagulante: cu heparina, care actioneaza imediat si cu acenocumarol, care incepe sa actioneze in 2-3 zile. In momentul in care acenocumarolul incepe sa actioneze, heparina se opreste. Femeile gravide sunt tratate numai cu heparina, deoarece acenocumarolul este periculos pentru sarcina (vezi „Cum se trateaza TVP?”)

Daca aveti o embolie pulmonara masiva medicul Dvs. va indica un tratament mai agresiv, anume medicamentele numite trombolitice, care pot dizolva rapid cheagurile de sange. Acestea pot insa cauza sangerari grave, de aceea ele se folosesc doar cand embolia pune in pericol viata.

Rareori poate fi nevoie de interventia chirurgicala pentru indepartarea embolilor.

Cum poate fi prevenita embolia pulmonara?

Prevenirea EP incepe cu prevenirea TVP. Trebuie sa stiti daca aveti risc de a face TVP si sa luati masurile necesare pentru evitarea acestor riscuri (vezi „Cum se poate preveni tromboza venoasa profunda?”).

Ce facem dupa ce ne vindecam de embolia pulmonara

Embolia pulmonara este tratata de obicei in spital. Dupa ce parasiti spitalul va fi nevoie sa luati medicamentele prescrise cel putin 6 luni. Este important nu numai sa luati aceste medicamente, dar si sa:

  • faceti testele de sange conform cu indicatiile medicului
  • contactati medicul daca luati alte medicamente care subtiaza sangele ca de exemplu aspirina
  • evitati alimente care contin vitamina K, ca de exemplu legume verzi, ulei de soia, care scad efectul acenocumarolului
  • contactati medicul Dvs. imediat ce observati semne de sangerare (la periajul dintilor, in scaun, vanatai la lovituri usoare), acesta fiind un semn ca medicamentele v-au subtiat sangele prea mult

luati toate masurile pentru a preveni TVP, deoarece, odata ce ati facut EP sau TVP, aveti sansa mai mare de face din nou acesta boala.