Cosmin Cernat este moderatorul emisiunii în care câte trei vedete vor fi invitate în casa unei familii de rromi. Vedetele vor fi nevoite să respecte regulile impuse de capul familiei şi să trăiască pentru două zile după obiceiurile şatrei în care au fost primite. Cele trei vedete vor intra în competiţie unde vor lupta pentru a câştiga premiul de 5000 lei săptămânal, care apoi va fi donat în numele unei ascociatii neguvernamentală care ajută copiii rromi să se integreze în societate şi să aibă acces la educaţie.

Membrii familiei gazdă le vor da vedetelor diverse sarcini, specifice meşteşugurilor şi obiceiurilor şatrei de care aparţin. În funcţie de felul în care duc la îndeplinire sarcinile, dar şi de modul în care se adaptează la viaţa de rrom, vedetele vor fi judecate în consiliul ţigănesc şi, rând pe rând, vor fi eliminate din competiţie. Vedeta desemnată câştigătoare va primi suma de bani pe care o va dona organizaţiei pentru care luptă.

“Emisiunea Şatra” îşi doreşte să arate publicului o altă faţă a României, cea pe care încercăm să o ascundem sub prejudecăţi şi complexe, sau o condamnăm fără o dreaptă judecată. Câţi dintre noi ştiu realitatea vieţii într-o comunitate de rromi? Rromii au tradiţii străvechi, o cultură exotică, reguli şi cutume atipice, un stil de viaţă greu de înţeles pe care vrem, cu această ocazie, să îl scoatem la lumina într-un mod cât mai uşor de asimilat şi înţeles - prin prisma divertismentului. Vedetele autohtone vor încerca pe pielea lor să supravieţuiască în această lume atât de diferită de a noastră, ajutându-ne prin experienţa lor să înţelegem mai bine rromii şi viaţa lor.” declară vedeta Kanal D, Cosmin Cernat.

Noutatea sezonului 2 al emisiunii Şatra constă atât în faptul că în fiecare săptămână se schimbă şatra, iar telespectatorii vor avea ocazia să cunoască obiceiurile şi ocupaţiile diferitelor categorii de rromi din toate zonele ţării cât şi în faptul că săptămânal vor lua startul în competiţie câte trei vedete, care vor fi eliminate de către comunitatea gazdă, iar cel care se adaptează cel mai bine rămâne câştigătorul săptămânii şi al premiului pus în joc.

“Frumusetea în emisiunea Şatra este că vom avea ocazia să învăţam despre viaţa rromilor autentici şi să le cunoaştem tradiţiile pe care ei le respectă de sute de ani. Pe de altă parte, ne vom amuza privind cum încearcă să se adapteze vedetele autohtone în şatră, departe de magazine luxoase, cafenele de fiţe, restaurante de lux şi studiouri tv cu aer condiţionat”, spune Cosmin Cernat, prezentatorul emisiunii Şatra.

Printre vedetele invitate în emisiune se numără nume precum Sânziana Buruiană, Simona Senzual, Sorana (ex-Asia), Marilena Niţu, Mihai Mitoşeru, Oana Bercaru, Axinte, dar şi reprezentanţi ai etniei ca Jean de la Craiova sau Dan Bursuc.