Epuizarea termică. Ce este, când apare și cum să te protejezi de „răul de căldură”

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 mai 2023, 03:55

Ce este epuizarea termică și cum ne afectează

Sursa: unsplash

Toată lume a simțit că vara, atunci când temperaturile depășesc 35 de grade, o stare de disconfort, care se înrăutățește cu cât temperaturile sunt mai mari.

Această problemă are un nume, epuizare termică sau „răul de căldură” și se manifestă prin amețeli, sete, transpirație și stări de rău, dar cum ne putem proteja de această problemă a verii.

Citeste si: Analiză The Guardian. Un important om de știință britanic avertizează că o catastrofă climatică globală! Încălzirea Pământului crește riscul de cutremure și tsunami-uri și agravează foametea

Ce este, de fapt, epuizarea termică

Căldura corpului combinată cu cea a mediului are ca rezultat temperatura internă a organismului. Când este prea cald, corpul reglează excesul de căldură, iar atunci când temperaturile sunt scăzute, corpul încearcă să compenseze pierderile de căldură, astfel menține temperatura normală de 37 de grade celsius.

Când apare „răul de căldură”

Când apare epuizarea termică în viața noastră
[Sursa: PixaBay]

Epuizarea termică apare atunci când organismul nostru, după câteva zile caniculare, nu își mai poate regla temperatura optimă.

Simptomele care pot apărea în cazul epuizării termice sunt: transpirație abundentă, piele rece, palidă, greață/ vărsături, crampe musculare, amețeală, oboseală și dureri de cap.

Citeste si: China intră în lockdown climatic din cauza creșterilor exagerate de temperaturi: „Încetați toate activitățile în aer liber”

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Chiar dacă „răul de căldură” afectează pe oricine, sunt câteva categorii de oameni care sunt mai predispuși la această epuizare termică precum: copiii cu vârste de sub 4 ani, care încă nu au organismul suficient de dezvoltat pentru a putea să mențină temperatura optimă, vârstnicii de peste 65 de ani, în cazul cărora tratamentele și bolile pe care le au pot să compromită reglarea temperaturii corpului, pacienții cu boli cardiovasculare, diabet sau afecțiuni cerebro-vasculare.

Cum să te protejezi epuizarea termică

Cum ne protejăm de ,,răul de căldură"
[Sursa: PixaBay]

Pentru a ne proteja de epuizarea termică trebuie să fim atenți ca îmbrăcămintea pe care o avem să fie de culori deschise, din fibră naturală, vaporoase, care permit pielii să respire și nu favorizează transpirația, îmbrăcarea excesivă fiind un factor în încercarea eșuată a organismului de a își regla temperatura.

Citeste si: Vremea în august 2022. Cum arată prognoza meteo în ultima lună a verii. Meteorologii anunță temperaturi sufocante

În momentul în care simțim deja că „răul de căldură” s-a instalat în organismul nostru, Centers for Disease Control and Prevention, recomandă să mergem cât mai repede într-un loc răcoros sau un loc care este aflat la umbră, unde să fim feriți de razele soarelui; să ne hidratăm extrem de bine, cafea și băuturile cu alcool fiind un ajutor pentru ca epuizarea termică să ne ia cu asalt organismul; să facem un duș rece sau să aplicăm comprese reci în diferite părți ale corpului, iar în ultimul rând, să dăm jos hainele sau accesoriile inutile.

Sursa: medicover.ro

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.