„Era o jumate de metru flacăra...”. Românii sunt disperați după ce focul le-a amenințat casele, în Târgu Jiu! Peste 4.000 de incendii de vegetație au avut loc în ultima lună în România

Author: Diana Ghita
Actualizat: 05 sep 2024, 09:26

În ultima perioadă, pompierii s-au luptat cu incendii de vegetație devastatoare

Sursa: Facebook IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

România se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de incendii de vegetație, un fenomen agravat de condițiile climatice extreme. În anul 2024, numărul acestor incendii a atins cote îngrijorătoare.

Numărul incendiilor de vegetație din România aproape s-a dublat, comparativ cu anul precedent. Luna august a fost una deosebit de intensă, cu aproximativ 4.000 de focare raportate, mai mult de jumătate din totalul incendiilor din 2023.

Focul a amenințat casele oamenilor, în Târgu Jiu

Unul dintre cele mai grave incidente recente s-a produs în Târgu Jiu, unde un incendiu de vegetație a fost la un pas să cuprindă locuințele dintr-un cartier. Deși pompierii au reușit să controleze inițial flăcările, incendiul a reizbucnit câteva ore mai târziu și a provocat panică în rândul localnicilor. Speriați de posibilitatea distrugerii caselor, locuitorii au intervenit pentru a ajuta echipele de pompieri, o demonstrație clară a pericolului iminent pe care aceste focare necontrolate îl reprezintă.

„Haide, haide!” „Dacă aveți găleți cu apă, dați-ne găleți cu apă, ca să mai cărăm și noi apă cu gălețile” /„Am stat lângă contorul de gaze, m-am gândit că se ajunge la gaze.

Era o jumate de metru flacăra până la contorul de gaze”/ O să ardă casele, că nu mai au cum să-l stingă”,  au declarat mai mulți localnici disperați, conform Digi24.

Citește și: Incendiu masiv de vegetație în județul Argeș: Mai multe case au luat foc, iar un localnic a avut nevoie de intervenția medicilor

De la începutul anului, în România au fost înregistrate aproape 16.600 de incendii de vegetație. Cele mai mari pagube au fost raportate în județele: Bihor, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj și Vâlcea. Cifrele arată o tendință ascendentă alarmantă, cu o creștere de aproape două ori mai mare decât în 2023. Această explozie a numărului de incendii reflectă o problemă majoră legată de schimbările climatice, dar și de neglijența umană.

Ce factori duc la izbucnirea unui incendiu de vegetație

Incendiile de vegetație din România sunt provocate atât de factori naturali, cât și de activitățile umane. Seceta prelungită din ultimele luni a creat condițiile perfecte pentru izbucnirea și propagarea rapidă a incendiilor. La acestea se adaugă vânturile puternice care contribuie la răspândirea flăcărilor. Totuși, factorii naturali nu sunt singurii vinovați. Neatenția, arderile necontrolate și lipsa unei gestionări eficiente a terenurilor și pădurilor joacă, de asemenea, un rol semnificativ în apariția focarelor.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Incendiile de vegetație nu afectează doar flora și fauna, ci și locuințele și viețile oamenilor. Fiecare incendiu lasă în urmă hectare întregi de teren pârjolit, soluri degradate și emisii de dioxid de carbon care contribuie la încălzirea globală. Comunitățile din zonele afectate sunt nevoite să facă față distrugerii proprietăților, pierderilor financiare și, în cazuri mai grave, evacuărilor.

Citește și: Moarte suspectă la Târgu Jiu, după ce o tânără a fost găsită fără suflare în locuința iubitului. Ce au descoperit medicii legiști în urma necropsiei

În județul Gorj, de exemplu, în doar o singură zi, 100 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări, iar focul s-au apropiat periculos de casele oamenilor. Acest lucru subliniază cât de rapid și imprevizibil se pot dezvolta aceste incendii.

„Au ars două autovehicule dezafectate, care erau depozitate în prelungirea curții unui cetățean, o anexă în care erau depozitate furaje pentru animale, iar intervenția a fost una foarte dificilă, pentru că propagarea incendiului s-a făcut cu o foarte mare repeziciune din cauza vântului”, a transmis Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj.

Sursă foto: Facebook  IGSU- Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania