Erdoğan apelează la veteranii de pe Wall Street sperand sa evite haos economic

Autor: Bogdan Frațilă

Noua "echipă de vis" a Turciei, formată din Mehmet Șimșek și Hafize Gaye Erkan, se confruntă cu o cursă contra cronometru pentru a evita un dezastru.

Sursa: PixaBay

Noua "echipă de vis" a Turciei, formată din Mehmet Șimșek și Hafize Gaye Erkan, se confruntă cu o cursă contra cronometru pentru a evita un dezastru.

Noua "echipă de vis" a Turciei, formată din Mehmet Șimșek și Hafize Gaye Erkan, se confruntă cu o cursă contra cronometru pentru a evita un dezastru. De la realegerea sa, Recep Tayyip Erdoğan a semnalat o schimbare bruscă a cursului economic, în încercarea de a evita o criză iminentă a balanței de plăți în Turcia. Joi seara târziu, gazeta oficială a țării a anunțat-o pe fosta bancheră de la Goldman Sachs Hafize Gaye Erkan drept prima femeie guvernator al băncii centrale a țării.

Acest lucru a urmat numirii, care a atras atenția, la începutul săptămânii, a veteranului Merrill Lynch, Mehmet Șimșek, în funcția de ministru de finanțe.

Criza economica din Turcia

Demiterea lui Simșek de către Erdoğan în urmă cu cinci ani a fost unul dintre factorii declanșatori ai ultimei crize financiare din Turcia. Cei doi se confruntă cu o provocare enormă: inflația este de aproape 40 la sută, iar banca centrală rămâne rapid fără rezerve valutare după ce a folosit metode disperate și nesustenabile pentru a amâna o criză monetară până după alegerile

de luna trecută. Aceasta a vândut aproape două treimi din totalul deținerilor sale de aur- peste 80 de tone- numai în luna aprilie, potrivit analizei Consiliului Mondial al Aurului.
"Sunt într-o groapă foarte adâncă", a declarat Paul McNamara, director de investiții la managerul elvețian de active GAM.
Atât contul curent, cât și bugetul sunt profund deficitare, iar piețele financiare internaționale sunt efectiv închise pentru debitorii turci.
Lira, care era la mai puțin de patru pentru un dolar atunci când Simșek a fost demis în urmă cu cinci ani, a ajuns vineri la un nou minim istoric de 23,64 și a pierdut peste o cincime din valoarea sa de la primul tur al alegerilor din mai. McNamara de la GAM a declarat că se așteaptă ca acesta să se stabilizeze "mai aproape de 30 decât de 25".

Datoriile externe ajung la scadență, iar o mare parte din rezervele rămase ale băncii centrale au fost deja gajate, pentru a apăra o promisiune pe care Erdoğan a făcut-o cu ani în urmă economiștilor interni- că aceștia vor putea să își convertească economiile în lire înapoi în dolari la un anumit curs. Todd Schubert, șeful departamentului de cercetare pentru venituri fixe de la Bank of Singapore din Dubai, se așteaptă la o corecție bruscă a cursului în următoarele săptămâni.
Erkan, notează el, va trebui probabil să majoreze ratele dobânzilor undeva la peste 30%, de la 8,5% în prezent. Erdoğan a exercitat presiuni asupra guvernatorilor anteriori pentru a reduce ratele cu mult sub nivelul inflației, insistând că plățile ridicate ale dobânzilor sunt un factor de creștere a inflației. Când guvernatorul Naci Ağbal l-a sfidat și a majorat ratele în urmă cu doi ani, a fost concediat în câteva zile.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De data aceasta este... diferit?

Acest tip de comportament ridică îndoieli cu privire la faptul că Erkan și Simșek vor avea autoritatea și timpul necesar pentru a întoarce nava. În cei 20 de ani de când conduce Turcia, populistul mercurial Erdoğan a fost rareori capabil să se țină de tipul de politici ortodoxe care, în mod tradițional, aduc stabilitate, iar McNamara și-a exprimat îndoiala că de data aceasta va fi diferit.
"Va fi otrăvitor de nepopular", a avertizat el, făcând un semn din cap la ceea ce a numit "precedentul Ağbal".
"Trebuie să presupunem că, dacă [Șimșek] este dispus să semneze, atunci i se va da autoritatea de a promulga reformele necesare", a spus Schubert. "Avem motive pentru un oarecare optimism. Dar să vedem dacă devine realitate... nimeni nu poate spune cu sinceritate că știe răspunsul la această întrebare în acest moment".
În timp ce unii factori sunt în favoarea noii echipe- turismul este în plină expansiune, iar prețul petrolului a scăzut semnificativ- piețele internaționale vor fi în continuare probabil să dea dovadă de prudență, cel puțin până când vor vedea un sprijin financiar oficial pentru un curs de reformă credibil, din partea unor susținători cu buzunare adânci.
În trecut, acest lucru ar fi însemnat un plan de salvare din partea Fondului Monetar Internațional, însoțit de reduceri radicale ale cheltuielilor și reforme structurale. Dar stigmatul asociat cu supunerea la condițiile dictate la Washington și disponibilitatea altor susținători cu buzunare adânci, cum ar fi Arabia Saudită și Qatar- ambele având un interes direct în a menține cea mai mare putere militară din regiune- fac ca această cale să fie puțin probabilă, susțin analiștii.
De asemenea, este posibil să existe îndoieli reziduale cu privire la capacitatea lui Erkan, personal, de a obține rezultate. În timp ce reputația lui Șimșek a ieșit nevătămată din perioada în care a fost ministru de finanțe, acreditările academice strălucitoare ale lui Erkan și experiența cu Goldman sunt oarecum pătate de o asociere de șapte ani cu First Republic Bank, care a culminat cu o perioadă în care a fost co-director executiv.
FRB s-a prăbușit în mod spectaculos la mai puțin de 18 luni după ce Erkan a părăsit-o, deoarece înăsprirea politicii Rezervei Federale a scos la iveală neajunsuri grave în gestionarea riscului ratei dobânzii. Erkan a plecat în 2021, într-un moment în care inflația americană începea să urle, dar înainte ca Fed să înceapă să majoreze ratele. La momentul publicării, ea nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
"CV-ul ei arată clar că este foarte inteligentă", a declarat Schubert, indicând diplomele de la Princeton și Harvard Business School. "Dar este nevoie de mai mult decât să fii inteligent. În calitate de șef al băncii centrale, trebuie să mergi pe acea coardă politică".

Citește și: Situația în Turcia: Provocări, Schimbări și Perspective

Citește și: Criza politică din Pakistan va adânci criza economică a țării!

Citește și: Turcia si Ungaria blochează extinderea NATO, lasand o imagine negativa