Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că va susține candidatura Finlandei la NATO și va cere parlamentului să voteze ratificarea aderării sale, care ar trebui să fie o formalitate. Totuși, el încă mai are rețineri în privința Suediei.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că Turcia va începe procesul de ratificare în parlament a candidaturii Finlandei la aderarea la NATO, afirmând că țara a luat "măsuri sincere și concrete" pentru a atenua îngrijorările Turciei cu privire la faptul că Finlanda găzduiește kurzi și alte forțe de opoziție care au fugit din Turcia.
Descoperirea a avut loc în timp ce președintele finlandez Sauli Niinisto se afla la Ankara pentru a se întâlni cu Erdogan și la 10 luni după ce atât Finlanda, cât și Suedia au solicitat să devină membre NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina, după ce au rămas neutre pe toată durata Războiului Rece.
"Am decis să începem protocolul de aderare a Finlandei la NATO în parlamentul nostru", a declarat Erdogan după discuțiile cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, aflat în vizită.
Casa Albă a îndemnat Turcia să ratifice rapid candidatura Suediei. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat într-un comunicat: "Suedia și Finlanda sunt amândouă parteneri puternici și capabili care împărtășesc valorile NATO și care vor consolida Alianța și vor contribui la securitatea europeană."
"Statele Unite consideră că ambele țări ar trebui să devină membre ale NATO cât mai curând posibil", a adăugat el.
Finlanda salută planurile Turciei
Niinisto a salutat planul Turciei de a începe procesul de ratificare a aderării Finlandei la NATO. "Am înțeles mai devreme că v-ați luat decizia și semnarea ei astăzi confirmă că parlamentul turc începe să lucreze cu ratificarea aderării Finlandei", a declarat Niinisto.
Cu acordul lui Erdogan, cererea Finlandei poate merge acum în parlamentul turc, unde partidul președintelui și aliații săi dețin majoritatea. Ratificarea este așteptată înainte ca Turcia să organizeze alegerile prezidențiale și parlamentare programate pentru 14 mai. NATO are nevoie de aprobarea unanimă a legislativelor celor 30 de membri existenți pentru a se extinde, iar Turcia și Ungaria sunt singurele două țări care nu au făcut încă acest lucru pentru Suedia și Finlanda.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Discuțiile cu Suedia vor continua
În cadrul unei conferințe de presă, Erdogan a mai spus că Turcia va continua discuțiile cu Suedia pe teme legate de terorism și că candidatura Suediei la NATO va depinde direct de măsurile luate. Aderarea Suediei la NATO va depinde de răspunsul acesteia la cererile Turciei, inclusiv repatrierea a 120 de "teroriști", a declarat Erdogan.
Suedia a declarat că regretă faptul că Turcia nu a optat să ratifice imediat aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că este o chestiune de când și nu dacă țara sa se alătură alianței militare transatlantice.
"Aceasta este o evoluție pe care nu ne-am dorit-o, dar pentru care eram pregătiți", a declarat Billstrom.
Guvernul Turciei acuză Suedia că este prea blândă cu grupurile pe care le consideră organizații teroriste, inclusiv cu grupurile kurde, și a declarat că are mai puține probleme cu Finlanda. Două proteste suedeze de la sfârșitul anului trecut, în special, au determinat Turcia să se înfunde și mai mult. Unul a implicat activiști kurzi care au folosit o efigie a lui Erdogan, iar altul a implicat protestatari de extremă-dreapta care au ars copii ale Coranului.
Șeful NATO raspunde demersului Turciei
Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia Turciei de a merge mai departe cu ratificarea aderării Finlandei și a declarat că și Suediei ar trebui să i se permită să adere "cât mai curând posibil".
"Cel mai important lucru este ca atât Finlanda, cât și Suedia să devină rapid membri cu drepturi depline ai NATO, nu dacă aderă exact în același timp", a declarat Stoltenberg. El a mai adăugat că aderarea Helsinki "va consolida securitatea Finlandei, va consolida securitatea Suediei și va consolida securitatea NATO".
Citește și: Franța: Reforma sistemului de pensii îi provoacă o criză lui Macron!
Citește și: Haga emite un Mandat de Arest International pentru Vladimir Putin!
Citește și: Turcia si Ungaria blochează extinderea NATO, lasand o imagine negativa