Erdogan se pronunță în favoarea aderării Ucrainei la NATO?

Author: Bogdan Frațilă

La întâlnirea dintre președintele turc Erdogan și omologul său ucrainean Selenskyj, eforturile diplomatice ale Ankarei au fost în centrul atenției!

Sursa: PixaBay

La întâlnirea dintre președintele turc Erdogan și omologul său ucrainean Selenskyj, eforturile diplomatice ale Ankarei au fost în centrul atenției!

La întâlnirea dintre președintele turc Erdogan și omologul său ucrainean Selenskyj, eforturile diplomatice ale Ankarei au fost în centrul atenției. Dar apoi Erdogan i-a surprins cu un anunț clar. După întâlnirea celor doi președinți Erdogan și Selenskyj la Istanbul, gazda turcă i-a surprins pe cei doi cu o declarație clară: "Nu există nicio îndoială că Ucraina merită să devină membră a NATO. Prin această declarație, Erdogan susține dorința Ucrainei de a fi acceptată în Alianța Nord-Atlantică ca o garanție de securitate după un eventual sfârșit al războiului.

Acest lucru ar trebui să o protejeze pe termen mediu de un eventual nou atac din partea Rusiei. Selenskyj și-a exprimat recunoștința și a declarat că acest sprijin explicit din partea președintelui l-a făcut fericit.

Medierea turcă în centrul atenției

După două ore și jumătate de discuții între președinții și delegațiile celor două țări, conferința de presă a început abia puțin după miezul nopții, ora locală.

Medierea turcă între Ucraina și Rusia a fost în centrul discuțiilor, în diferite domenii, de exemplu, Turcia a încercat să organizeze un nou schimb de prizonieri de război. În acest punct, Erdogan a surprins din nou, de data aceasta cu un anunț neprevăzut.
"Domnul Putin va vizita Turcia luna viitoare. Vom discuta din nou această problemă față în față. Dacă între timp vor exista convorbiri telefonice, vreau să vorbesc în prealabil cu domnul Putin despre acest lucru.
Pentru că schimbul de prizonieri este o prioritate pentru Turcia."
Vizita lui Putin în Turcia ar fi prima de la începutul războiului. Selenskyj venise, de asemenea, în acea seară, pentru prima dată de la 24 februarie anul trecut.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Acordul privind cerealele va fi prelungit

Președintele ucrainean a vorbit despre extinderea cooperării militare dintre Ucraina și Turcia pentru a include construcția comună de drone. Și, bineînțeles, posibila încheiere a unui alt acord a fost, de asemenea, un subiect de discuție: acordul privind cerealele dintre Ucraina și Rusia, care reglementează exportul de cereale din porturile ucrainene, expiră în puțin peste o săptămână. Președintele Erdogan a declarat că "sperăm și ne așteptăm ca prelungirile să fie inițial de cel puțin trei luni, în loc de două luni, iar apoi, la un moment dat, în viitor, să fie majorate la doi ani".


Acordul privind cerealele a fost încheiat în urmă cu un an, tot prin medierea turcă, și a fost prelungit de mai multe ori. Securitatea alimentară făcută posibilă de coridorul de cereale afectează viața de zi cu zi a milioane de oameni de pe diferite continente, a declarat președintele Selensky la Istanbul. Aceasta nu ar trebui să depindă de starea de spirit în care președintele rus se trezește dimineața.
Potrivit lui Selenskyj, cei doi au semnat, de asemenea, un acord bilateral care sprijină planul în 10 puncte preconizat de el.
Pe de altă parte, președintele Erdogan a subliniat că este important ca negocierile de pace să poată avea loc cât mai curând posibil. Turcia, o țară NATO, a menținut relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia de la începutul războiului.

Citește și: Biden apără decizia de a trimite Ucrainei arme controversate!

Citește și: În interiorul operațiunii de salvare a copiilor răpiți de rusi din Ucraina

Citește și: Hacker pro rusi ataca controlul traficului aerian din Europa?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.