Erori de calcul la pensii! Consiliul Concurenței investighează companiile care furnizează servicii arhivistice românilor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 19 iun 2024, 11:43

Consiliul Concurenței a demarat o anchetă  asupra companiilor care furnizează servicii arhivistice cetățenilor români

Sursa: pexels.com

Companiile care furnizează servicii arhivistice cetățenilor români care solicită documentele necesare pentru recalcularea pensiilor urmează să fie verificate de către Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a demarat o amplă investigație asupra companiilor care furnizează servicii arhivistice necesare pentru recalcularea pensiilor. Ancheta vizează o posibilă înțelegere de fixare a prețurilor între aceste firme, afectând pensionarii din România.

Consiliul Concurenței investighează companiile care furnizează servicii arhivistice românilor

Consiliul Concurenței a demarat o amplă investigație asupra companiilor care furnizează servicii arhivistice cetățenilor români ce solicită documentele necesare pentru recalcularea pensiilor. Această inițiativă vine în contextul în care recalcularea pensiilor a devenit un subiect de interes major pentru pensionarii din România.

Consiliul Concurenței a inițiat această investigație pentru a examina o posibilă înțelegere de fixare a prețurilor între companiile ce oferă servicii arhivistice. Pensionarii au nevoie de diverse documente pentru recalcularea pensiilor, iar costurile acestor servicii au intrat sub lupa autorităților. Indicii preliminare sugerează că mai multe firme din acest sector și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile, cum ar fi tarifele, cheltuielile indirecte și marjele de profit.

Ancheta indică faptul că această coordonare a fost facilitată cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER). Suspectând practici anticoncurențiale, Consiliul Concurenței a realizat inspecții inopinate la sediile mai multor companii de profil.

Citește și: 4.000 de lei pe lună este salariul de care românii au nevoie pentru a supraviețui

Inspecțiile au fost autorizate de Curtea de Apel București

Aceste inspecții au fost autorizate de Curtea de Apel București (CAB) și au fost necesare pentru obținerea tuturor informațiilor și documentelor relevante. Scopul este de a clarifica posibilele practici anticoncurențiale, însă efectuarea acestor inspecții nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor investigate.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul în care se constată încălcarea regulilor de concurență, companiile investigate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Totuși, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot beneficia de imunitate la amendă sau de reduceri substanțiale ale amenzilor.

Legea concurenței din România interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piață.

Consiliul Concurenței rămâne ferm în angajamentul său de a asigura un mediu concurențial corect și transparent pentru toți participanții la piață.

Noile decizii de recalculare a pensiilor vor fi emise după data de 10 iulie 2024, deși inițial se anunțase că acestea vor fi disponibile în luna mai. În prezent, au loc controale la casele județene de pensii pentru a verifica documentele necesare. Expertul în pensii și salarizare, Dorina Barcari, a explicat că au fost emise 15 milioane de decizii, însă nu există 15 milioane de pensionari.

Barcari sugerează că multe dintre aceste decizii au dus la reducerea pensiilor din cauza unor erori de calcul, care au creat debite în sarcina pensionarilor.

Conform capital.ro, Dorina Barcari, expert în pensii și salarizare, a precizat:  „A spus doamna ministră că au emis 15 milioane de decizii. Ori nu sunt 15 milioane de pensionari și deja deciziile care au sosit sunt decizii de reducere a pensiilor în urma unor erori de calcul, care au creat debite în sarcina pensionarilor, pe care Casele de Pensii le și rețin, le-au trimis pensionarilor tabelul de reținere, încălcând legea 125/2014, care spune că debitele create în sarcina pensionarilor din erorile comise de funcționarii de stat nu se rețin de la pensionari.

Însă în articolul 1 este băgată o șopârliță, așa, la sfârșitul articolului spune prin contestare și dacă pensionarii nu sunt informați, nu contestă, sigur li se rețin banii. Dar uneori și dacă contestă, tot li se rețin. Deci aceste 15 milioane de decizii sunt decizii de reducere ca să fie că în septembrie se vor mări, altă explicație nu văd”.

Investigația Consiliului Concurenței vine într-un moment crucial pentru pensionarii români, care depind de recalcularea pensiilor pentru a-și asigura un trai decent. Consiliul Concurenței își propune să elimine orice practici anticoncurențiale care ar putea afecta negativ accesul cetățenilor la serviciile arhivistice necesare.

Citește și: De la 1 iulie 2024, suma pe care trebuie să o plătești pentru cumpărarea vechimii pentru pensie se majorează: Cât trebuie să scoată românii din buzunar pentru fiecare lună

Rămâne de văzut care vor fi concluziile investigației și măsurile pe care autoritățile le vor lua pentru a proteja drepturile pensionarilor și pentru a asigura un mediu concurențial corect și transparent. Această anchetă subliniază importanța supravegherii stricte a pieței și a intervenției rapide pentru a preveni și corecta eventualele abuzuri.