Erori la recalcularea pensiilor! Cine sunt pensionarii care nu primesc nicio mărire în luna septembrie

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 22 aug 2024, 22:43

Ce s-a întâmplat la recalcularea pensiilor

Sursa: Pexels.com; Unsplash.com

Recalcularea pensiilor a stârnit un val de nemulțumiri în rândul pensionarilor, după ce sute de persoane au descoperit greșeli în noile decizii primite. În ultimele zile, ghișeele caselor de pensii au fost asaltate de vârstnici îngrijorați de sumele care le-au fost comunicate pentru toamnă.

Cu toate acestea, autoritățile din cadrul Ministerului Muncii au venit cu precizări importante, menite să clarifice situația. În primul rând, pensionarii ale căror pensii au fost diminuate în urma recalculării nu trebuie să își facă griji imediate. Aceștia vor continua să primească, în septembrie, aceeași sumă pe care au primit-o și în luna precedentă.

Ce erori s-au strecurat la recalcularea pensiilor

Pentru vârstnicii care vor beneficia de creșteri ulterioare, sumele suplimentare vor fi acordate retroactiv, astfel încât nimeni să nu fie dezavantajat pe termen lung.

„Pensia din luna septembrie va fi la nivelul cuantumului din luna august. Am avut erori la dosare complexe, după ieșirea la pensie, oamenii au mai lucrat și au venit la casa de pensii pentru recalculare, aceste recalculări nu au fost foarte clar evaluate”,  a

explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, în cadrul unei conferințe de presă.

Problemele întâmpinate sunt legate, în mare parte, de erori tehnice apărute în procesul de digitalizare a datelor. Autoritățile recunosc că au fost descoperite greșeli în peste o mie de documente emise până acum, iar acestea sunt în curs de revizuire. Noile decizii, corectate, urmează să fie trimise pensionarilor în cel mai scurt timp posibil.

În plus, au existat și situații nefericite în care decizii au fost emise chiar și pentru persoane decedate.

Citește și: Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie

Ministrul Muncii a subliniat că, deși recalcularea aduce majorări pentru un număr mare de pensionari, acestea sunt, în multe cazuri, modeste.

Aproape jumătate de milion de pensionari vor vedea creșteri de doar 1 leu până la 100 de lei, în timp ce alți 400.000 vor primi între 100 și 200 de lei în plus. Pentru cei mai norocoși, circa 160.000 de persoane, majorările pot ajunge la 900 sau chiar 1.000 de lei. Totuși, există și un segment semnificativ, de aproximativ 790.000 de pensionari, care vor primi creșteri și mai mari.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

Ce a transmis ministrul Muncii despre recalcularea pensiilor

În ceea ce privește următoarea etapă de majorare a pensiilor, aceasta este planificată pentru anul viitor, când pensiile vor fi indexate cu rata inflației. Această actualizare va avea loc în baza pensiilor deja recalculate.

„Îmi doresc să nu îi ignorăm pe pensionarii care sunt mulțumiți de această reformă, dar nu mai suntem acum 2.000

de ani în Grecia Antică, în agora, unde ne puteam întâlni împreună și a ne asculta unii pe ceilalți, noi cei care, în momentul acesta, avem șansa să avem funcții de conducere în statul român, avem șansa de a face reforme pentru o viață mai bună a românilor, avem nevoie de dumneavoastră pentru ca mesajul să ajungă la români.

Datorită nouă, fiindcă am eliminat procentul de 9,4, putem să mărim anual pensiile astfel încât să beneficiem în perioada de pensie, cumva, de a treia tinerețe, perioadă în care primim venituri decente și în care ne permite să avem o viață bună”,  a transmis Simona Bucura-Oprescu, la aceeași conferință.

Citește și: Ce pensie va avea un român după recalcularea din septembrie, dacă a muncit 20 de ani cu carte de muncă

Până în prezent, peste 4,1 milioane de decizii de recalculare au fost trimise pensionarilor, însă procesul nu este lipsit de provocări. Cu toate acestea, autoritățile asigură că erorile apărute sunt izolate și că fiecare caz va fi tratat cu atenția cuvenită pentru a se asigura corectitudinea și echitatea sistemului de pensii.