Escrocii promit lemn ieftin in Germania!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 19 iul 2023, 01:30

Din ce în ce mai mulți comercianți falși oferă pe internet lemn ieftin, înșelând astfel clienții!

Sursa: PixaBay

Din ce în ce mai mulți comercianți falși oferă pe internet lemn ieftin, înșelând astfel clienții!

Din ce în ce mai mulți comercianți falși oferă pe internet lemn ieftin, înșelând astfel clienții. Pentru consumatori, escrocheria este adesea dificil de detectat. La ce trebuie să fie atenți cumpărătorii.

Manuel Seifried își încălzește jumătate din apartamentul de lângă Rottweil cu petrol, iar cealaltă jumătate cu lemne. Încă din aprilie, a vrut să-și ia măsuri de precauție pentru iarnă și a comandat o încărcătură de lemne de foc.

Așa că a căutat furnizori ieftini pe internet: "Din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei Corona, prețul lemnului a crescut vertiginos. Așa că am căutat un furnizor alternativ ieftin." Pe Facebook Marketplace, găsește o ofertă interesantă de la un furnizor numit "Firewood Store": 50 de euro pe metru cub de lemn de esență tare. Un preț neobișnuit de mic. Manuel Seifried ar trebui să plătească jumătate din sumă în avans.
Nu e chiar atât de neobișnuit, crede el. Dar, în contactele ulterioare cu comerciantul online, acesta solicită brusc întreaga sumă în avans. "Asta mi s-a părut ciudat", spune Seifried. El nu transferă banii. Livrarea nu ajunge, la fel ca și rambursarea avansului.

"Se fură sume de ordinul milioanelor".

Manuel Seifried a căzut în plasa unui așa-zis magazin fals. Un fenomen care se extinde acum și în comerțul cu lemn, după cum observă autoritățile polițienești.

"Avem o creștere a costurilor cu energia și, prin urmare, a crescut și cererea de lemn", a declarat Marcel Ferraro de la sediul poliției din Constanța. "Plata lui Manuel Seifried a putut fi urmărită până în Franța și apoi în Europa de Est, unde a fost pierdută. Un lucru este sigur: Seifried nu este singurul care a fost dat afară. "Vorbim de milioane de euro care sunt jecmăniți", a explicat pentru SWR Asociația Federală pentru Comerț și Producție de Lemne de Foc.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Site-urile de internet sunt deturnate

Lucrul cel mai perfid este că este dificil pentru consumatori să recunoască magazinele false, deoarece acestea "deturnează" pur și simplu numele, logo-urile sau chiar site-urile web ale companiilor de lemn de foc reale- fără ca acestea să știe. Monika Haugg, care vinde lemne de foc de mai bine de 25 de ani, a avut și ea parte de această experiență: "Dintr-o dată, site-ul nostru a ajuns cumva pe o platformă uriașă.

Cineva a copiat datele noastre și a introdus pur și simplu numărul său de cont. Oamenii au comandat prin WhatsApp și au primit o confirmare. Bineînțeles că da. Și atunci oamenii își așteptau lemnele și apoi ne sunau unde erau lemnele." Un posibil indiciu că oferta este o înșelătorie ar putea fi deja prețul scăzut, explică poliția: "Dacă prețul pentru bunurile pe care vreau să le cumpăr nu este realist, atunci trebuie să se aprindă luminile de avertizare.
Pentru că, dacă prețul este prea mic, atunci, în mod natural, încurajează clientul să cumpere aici rapid. Și asta este exact ceea ce vor escrocii", spune Ferraro.

Garanții privind conversațiile personale

Între timp, comerciantul de lemn Monika Haugg avertizează împotriva escrocilor pe site-ul său. Și adaugă: "Trebuie să vorbești cu comerciantul de lemn, să schimbi câteva fraze. Nu poți să comanzi lemn prin WhatsApp, nu este posibil." Asta a făcut Manuel Seifried, clientul victimizat: "În cele din urmă, ne-am întors la vechiul nostru comerciant de lemn, care este local. Slavă Domnului că încă mai avea livrare pentru noi. A trebuit să mai așteptăm puțin pentru că are foarte mult de lucru, bineînțeles. Dar, datorită lui, acum putem obține din nou lemn." Nu s-a ales cu o afacere- dar stocul de lemne pentru iarna viitoare este plin.

Citeste si: Germania se va scufunda în recesiune in 2023, recunoaște guvernul

Citeste si: Ce înseamnă inflația pentru omul obisnuit

Citeste si: Ce poti sa faci sa consumi mai putina electricitate sau gaz iarna asta