Începând de săptămâna viitoare se schimbă legislația în ceea ce privește gestionarea gunoiului menajer în România.
Noua lege obligă autoritățile locale să selecteze gunoiul menajer
Potrivit Ordonanței de Urgență care va fi adoptată de Guvern, săptămâna viitoare, numai 10% din gunoiul municipal va mai fi depozitat până în 2030.
Mai multe decât atât, autoritățile locale nu vor mai avea voie să colecteze gunoiul la grămadă, fiind nevoie de o colectare selectivă, la care România stă extrem de prost în acest moment.
“OUG care va intra în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va veni cu o modificarea substațială în ceea ce privește colectare selectivă. Astăzi, legea permite ca colectarea să nu se facă pe 4 fracții. Deși am avut propuneri să păstrăm această excepție de la regulă, noi, ministerul Mediului, suntem ferm convinși că doar prin legislație clară și sancțiuni aspre putem obliga atât autoritățile locale cât și companiile prestatoare de servicii de salubritate să respecte această regulă.
Nu va mai exista nicio posbilitate ca autoritatea publică să desfășoare servicii de salubritate altfel decât prin colectare pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă, deșeuri menajere. (…) Este o provocare uriașă pentru autoritățile locale. De cele mai multe ori lucrurile au fost făcute foarte rău.”, a spus, miercuri, ministrul Mediului, Barna Tanczos.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Tariful pentru gunoi a crescut cu aproximativ 63% pentru locuitorii sectorului 6. Cum s-a apărat Ciucu?
România este codașă în ceea ce privește reciclarea deșeurilor
Media europeană de reciclare din totalul deșeurilor este de circa 50%. Țara care stă cel mai bine la acest capitol este Germania, cu rata de 70%. Din păcate, țara noastră stă extrem de prost la acest capitol, recilează numai 11% din totalul deșeurilor. Malta se află în spatele nostru cu 6,5%.
Spre
exemplu, la Iași există deja un centru pentru gestionarea deșeurilor. Acesta și-a început activitatea din aprilie și are o capacitatea de 1.500 de tone de deșeuri pe lună, însă până acum media lunară nu a depășit o mie de tone.”10 – 12% din total deșeu ajunge la stația de sortare, mă refer în primul rând la zona metropolitană. Și undeva la 5 – 6% în mediul rural, mai îndepărtat de centrele urbane.
Hârtia, cartonul se transformă în celuloză și apoi în cărți, în ziare, în reviste, în hârtie de scris, pet-ul și plasticul în general se pot transforma inclusiv în țesături. Dozele de aluminiu se topesc și sigur că pot reintra in circuitul de fabricare”, explică Ion Apostol, specialist tehnic.