Terapia online este o industrie în plină expansiune, iar acum, roboții de chat cu inteligență artificială (AI) încep să intre pe acest teritoriu. Sosirea recentă a ChatGPT și capacitatea sa îmbunătățită de a interacționa cu oamenii ar putea fi în curând o alternativă revoluționară la divulgarea celor mai întunecate probleme de sănătate mintală unui terapeut uman.
Cât de aproape este un chatbot bazat pe inteligență artificială de a înlocui specialistul uman în sănătate mintală? Mult mai aproape decât ați putea crede.
A fost realizat recent un sondaj în rândul câtorva zeci de experți în sănătate mintală și dezvoltatori de roboți implicați activ în proiecte de chatbot cu inteligență artificială. Unii respondenți au respins fiabilitatea instrumentelor de inteligență artificială pentru a înlocui terapeuții umani.
De la chatbot la terapeut digital
Pentru a fi clar, ChatGPT nu este o entitate unică dezvoltată exclusiv pentru serviciile de sănătate mintală. Este un model de limbaj bazat pe inteligență artificială care nu este capabil să ofere terapie pentru sănătate mintală, a avertizat Ryan Faber, fondator al Copymatic, o platformă alimentată de inteligență artificială pentru crearea de reclame digitale, texte pentru site-uri web sau
conținut de blog.Cei opt ani de experiență în domeniul tehnologiei i-au stârnit curiozitatea față de potențialul chatbot, ceea ce l-a determinat să urmărească această tehnologie inovatoare și să își înființeze compania. Dar utilizarea ChatGPT pentru a crea conținut scris este un lucru. Angajarea acestuia pentru a oferi terapie de sănătate mintală este cu totul altceva.
"Poate fi mai dificil să construiești o relație cu un terapeut atunci când comunici prin intermediul unui ecran. În plus, terapia online poate să nu fie potrivită pentru persoanele cu probleme grave de sănătate mintală sau pentru cele care au nevoie de un tratament mai intensiv", a declarat Faber.
Ramiro Somosierra, fondatorul și editorul revistei online de muzică GearAficionado, a mărturisit că este un utilizator intensiv al ChatGPT în activitățile sale zilnice de publicare. De asemenea, el recunoaște că își înjură terapeutul.
"Nu cred că există un caz real de utilizare a ChatGPT ca înlocuitor [al terapiei]", a declarat Somosierra pentru TechNewsWorld.
Din experiența sa, ChatGPT greșește de obicei informațiile de bază atunci când îi cere să scrie un articol. El nu este singurul în această evaluare. Inexactitatea conținutului este un descriptor comun în rândul utilizatorilor ChatGPT din toate industriile.
"Deci, cum pot să mă asigur că mi-ar oferi interacțiuni conștiente dacă îi povestesc despre relația cu tatăl meu?", a glumit el.
Ca un exemplu- sau poate un avertisment- unele persoane folosesc deja în mod abuziv ChatGPT, încă infantil. În ianuarie, cofondatorul platformei de sănătate comportamentală Koko, Robert Morris, a anunțat pe Twitter că site-ul său a oferit sprijin pentru sănătate mintală unui număr de aproximativ 4.000 de persoane care au folosit ChatGPT-3 în cadrul unui experiment.
Unii dezvoltatori de software care au răspuns la întrebările noastre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la adecvarea și capacitatea ChatGPT de a înlocui terapeuții umani. De exemplu, Chris Love, proprietarul Love2Dev, a realizat mai multe proiecte legate de sănătatea mintală care implică ChatGPT.
"Este un model de limbaj general și nu este specializat în terapie și nici nu a fost (antrenat) să răspundă ca un terapeut. Dacă ați dori să îi cereți să vă ajute cu cercetări generale în domeniu, v-ar putea ajuta cu resurse [și] cercetări", a declarat el pentru.
Love apreciază potențialul de sănătate mintală pe care ChatGPT îl poate oferi. Cu toate acestea, trebuie să înțelegem unde sunt limitele, a oferit el.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Terapie online vs. Chatbot terapeut, nu se poate face nicio înțelegere
Chatbots reprezintă acum un instrument de terapie pentru sănătatea mintală în două moduri cheie, potrivit lui Flora Sadri-Azarbayejani, director medical la Psyclarity Health, o unitate de tratament pentru dependență din zona Boston care oferă sprijin pentru autoîngrijire și oferă terapie cognitiv-comportamentală (CBT). Ea a explicat că CBT este o formă de terapie de discuție care îi ajută pe oameni să învețe cum să își modifice gândirea și comportamentul pentru a-și gestiona mai bine sănătatea mintală.
"Chatbots pot oferi utilizatorilor un sprijin automatizat, la cerere, pentru autoîngrijire, oferind informații despre subiecte legate de sănătatea mintală, sugerând schimbări în stilul de viață pentru a le îmbunătăți starea de bine sau oferind strategii pentru a gestiona stresul", a povestit Sadri-Azarbayejani.
Aceste tipuri de chatbots pot fi o modalitate eficientă de a oferi sprijin și îndrumare suplimentară celor care primesc deja terapie și celor care nu au acces la serviciile tradiționale de terapie.
"Dar pentru că terapia este în esență despre conectarea și înțelegerea oamenilor, ambele chatbots sunt încă destul de limitate în capacitățile lor", a oferit ea. "Chiar dacă platforme precum ChatGPT își pot aminti informații din conversațiile anterioare, ele nu sunt încă în măsură să ofere același nivel de îngrijire personalizată și de înaltă calitate pe care o poate oferi un terapeut profesionist."
Citește și: Ce este ChatGPT? Acest robot poate face lucruri incredibile in 2023!
Citește și: ChatGPT- Care sunt limitarile robotului? Este mai bun decat Google?
Citește și: Inteligența artificială vine la locul de muncă. Este Europa pregătită?