“Zika” este cuvantul care seaman, acum, panica pe continentul american, dar si in Europa! Multi oameni deja au fost contaminati cu acest virus, fara sa stie! Focarul virusului este in America de Sud, 15 tari din aceasta regiune sunt grav afectate. Recent a fost declansat codul rosu de epidemie in tarile din America Centrala si America de Sud, in special in Brazilia, Columbia, Salvador, Panama si republica Capului Verde. Si America de Nord este in alerta, iar acum, si Europa.
Pana acum, virusul a afectat mii de nou-nascuti! Brazilia este cea mai afectata tara! Aici au fost depistate aproape patru mii de cazuri de microcefalie la nou-nascuti, boala provocata de virusul “Zika”. Microcefalia determina la bebelusi dimensiuni anormal de mici ale craniului si anomalii in dezvoltarea cerebrala. Din cauza numarului ridicat de copii care s-au nascut cu aceasta problema, doctorii din Brazilia au studiat fenomenul.
Totusi, doar in 6 cazuri s-a demonstrat ca mamele erau purtatoare ale virusului “Zika”.
Trei persoane au fost testate pozitiv in ultimele zile pe continentul nostru! Doua au fost descoperite in Elvetia, la scurt timp dupa ce s-au intors dintr-o regiune tropicala.
Al treilea contaminat este un rezident din Danemarca. El a calatorit in America Centrala si de Sud, unde a si fost contaminat.Identificat pentru prima data la o maimuta din Africa, in anul 1947, apoi la om in 1968, virusul Zika se transmite prin intepatura tantarului Aedes, iar simptomele sunt inselatoare! Se manifesta ca o simpla raceala insotita de febra si dureri de cap. In alte cazuri, manifestarile pot provoca conjunctivita, ganglioni, eruptii cutanate sau dureri ale muschilor si articulatiilor. Aceste simtome dureaza intre doua si sapte zile.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
In cazul femeilor gravide, fetusii sunt cei mai afectati. Tocmai de aceea, autoritatile din Brazilia, Columbia, Salvador recomanda femeilor sa nu ramana insarcinate in urmatorii doi ani, pentru a evita nasterea unor copii cu tulburari neurologice sau microcefalie.
In prezent nu exista medicamente sau vaccinuri impotriva virusului! Bolnavilor li se recomanda sa se hidrateze si sa se odihneasca. Medicatia se reduce la clasicele pastile impotriva durerilor si febrei. Brazilienii intentioneaza sa creeze un vaccin impotriva “Zika” intr-un timp record.
Directorul Institutului a avertizat, insa, ca acest demers poate dura cel putin 3 ani. Pericolul extinderii epidemiei cu virusul “Zika” este enorm, daca ne gandim ca peste opt luni, Brazilia, va gazdui Jocurile Olimpice de Vara, la Rio. Competitia va strange sportivi si spectatori din toata lumea, ceea ce starneste si mai multa ingrijorare.