Este finalul războiului? Ucraina a dat vestea zilei! Rusia a acceptat condițiile

Autor: Marina Ionescu

Ucraina a transmis că Moscova a acceptat condițiile discutate, cel puțin verbal, urmând să primească și o decizie în scris în această privință.

Negociatorul-șef al Ucrainei, David Arakhamia, a declarat sâmbătă, 2 aprilie, că Moscova a acceptat „ verbal ” principalele propuneri ucrainene. Însă, Kievul așteaptă în prezent o confirmare scrisă.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 39 de război. Explozii puternice la Odesa. Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol

Este finalul războiului? Ucraina a dat vestea zilei! Rusia a acceptat condițiile

În cadrul unei emisiuni TV, David Arakhamia a declarat că discuțiile menite să pună capăt ostilităților au făcut progrese semnificative.

„Federația Rusă a dat un răspuns oficial tuturor pozițiilor (ucrainene), și anume că le acceptă, cu excepția chestiunii Crimeei”, anexată de Moscova în 2014, a asigurat domnul Arakhamia.

Potrivit lui David Arakhamia, momentan nu există „ o confirmare oficială în scris”, ci doar ​​„ verbal ”. Negociatorul a mai adăugat că, dacă în cele din urmă ar avea loc o întâlnire între președinții ucraineni Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin, „ cel mai probabil ” ar avea loc în Turcia, potrivit Capital.ro.

Citeste si: Dezvăluiri despre starea de sănătate a lui Putin. Liderul de la Kremlin este însoţit în permanenţă de 9 medici

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Șeful statului turc Recep Tayyip Erdogan, care săptămâna aceasta a găzduit delegațiile ruse și ucrainene în țara sa, „ne-a sunat pe noi și pe Vladimir Putin” vineri, spunând că va găzdui o astfel de întâlnire, a dezvăluit el.

Nu știm data sau locul, dar credem că locul va fi cel mai probabil Ankara sau Istanbul”, a menționat Arakhamia.

Referendum pentru neutralitatea Ucrainei

David Arakhamia a precizat că Moscova a convenit în timpul discuțiilor că un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi „singura cale de ieșire din această situație”. Dacă ucrainenii nu-și vor da acordul, „fie ne vom întoarce la starea de război, poate, fie la noi negocieri”. Kremlinul a insistat asupra faptului că Ucraina ar trebui să renunțe la aderarea la NATO și să opteze pentru neutralitate.

Ucraina a cerut un acord internațional pentru a-i garanta securitatea, ai cărui semnatari să fie mai multe state, printre care SUA, China, Franța, Marea Britanie – toate membre ale Consiliului de Securitate al ONU – precum și alte state membre ale Alianței, respectiv Germania, Canada, Italia, Polonia și Turcia. Un alt garant ar fi Israel.

Citeste si: Volodimir Zelenski, un nou mesaj pentru ucraineni: "Toată lumea va simţi că pacea vine"

„Noi vrem un mecanism international de garanții de securitate în care țările garante vor acționa într-o manieră similară cu articolul 5 al NATO (un atac împotriva unuia dintre membrii săi este un atac împotriva tuturor -n.r.) și chiar într-un mod mai ferm”, a precizat săptămâna aceasta negociatorul-șef al Ucrainei, David Arakhamia

În schimb, dacă „garanțiile de securitate funcționează”, Kievul ar accepta „neutralitatea și statutul non-nuclear” al Ucrainei, două dintre condițiile pe care Rusia le-a pus în permanență.

Conform sursei citate, principala implicație ar fi abandonarea de către Ucraina a aspirațiilor sale de aderare la NATO pe care a înscris-o în Constituție. Deasemenea, Ucraina nu va amplasa pe teritoriul să nicio bază militară străină, a adăugat un alt negociator ucrainean, Olexandre Tchaly, după ultima discuție cu delegația rusă la Istanbul. Cu toate acestea, în Ucraina ar putea fi organizate exerciții militare cu acordul țărilor garante.